Μετά τον Τσαβούσογλου χτύπησε και ο Ακάρ – Οι προκλήσεις πριν τις διερευνητικές

Από τη “Γαλάζια Πατρίδα” στη “Θυγατέρα Πατρίδα” ο Τσαβούσογλου!

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών το δίδυμο Τσαβούσογλου-Ακάρ επιμένει στην προκλητική στάση της Άγκυρας με νέες δηλώσεις και απειλές κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά ζητά “παραγραφή” των τουρκικών προκλήσεων, ενώ ο υπουργός Άμυνας κάνει συστάσεις στην Αθήνα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από την Ελλάδα «να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να αποφευχθούν ενέργειες που πιθανώς προκαλέσουν παρεξηγήσεις». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά τα τουρκικά “δικαιώματα”. Από την γενικότερη τουρκική επιθετική ρητορική όμως, εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος, ότι εννοούσε τις ανυπόστατες αξιώσεις της Άγκυρας.

Οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης καθέλκυσης της τουρκικής κατασκευής φρεγάτας “Istanbul” και με αυτές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδειξε ότι η Άγκυρα δεν προσπαθεί ούτε στο ελάχιστο να δείξει πρόσωπο καλής θέλησης, ενόψει και των συζητήσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. «Ελπίζουμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα φτάσουμε στην επίλυση των ζητημάτων βάσει των δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» είπε αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις.

Ψάχνει συγχωροχάρτι ο Τσαβούσογλου

Ο Ακάρ, όπως και συνολικά η τουρκική ηγεσία, έκανε μια γενική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκίας και να κάνεις τις προαναφερόμενες απειλητικές “προειδοποιήσεις”. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε το ευρωπαϊκό προσωπείο στις Βρυξέλλες και ξανάγινε ο γνωστός Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σε άρθρο του στο Politico, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος είχε την Πέμπτη και την Παρασκευή επαφές στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, αποκαλώντας τις με το όνομά τους. «Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα» είπε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι επισήμανε αυτή τη διάσταση σε όλους. Και εννοούσε προφανώς τους Ευρωπαίους και τους Νατοϊκούς αξιωματούχους, με τους οποίους είχε συνομιλίες τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος άλλωστε στον ευρωτουρκικό διάλογο, είπε ότι «πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, σημειώνοντας, ότι η τουρκική κυβέρνηση «άρχισε να δίνει θετικά μηνύματα, επειδή πήρε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε αυτό που είπε και σε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δηλαδή η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν είχε την «απειλητική» γλώσσα του Οκτωβρίου, για να προσθέσει, πάντως, ότι περιείχε κάποια σημεία με τα οποία δεν συμφωνούσε η Άγκυρα. Οι Τούρκοι δείχνουν το τελευταίο διάστημα ότι κάνουν κάποια βήματα προς την αποκλιμάκωση και οι Βρυξέλλες βλέπουν για την ώρα «μία βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα», όπως είπε και ο Μπορέλ.

Που το πάει η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν παραιτείται, ωστόσο, από την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Μόλις χθες Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε νέα επίκληση του casus belli, αν η Ελλάδα προχωρήσει στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, προχωρώντας σε επέκταση των χωρικών της υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η Άγκυρα δεν είδε με καλό μάτι την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και κυρίως την δυναμική που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη και για άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Την διάσταση αυτή επισημαίνει και ο γερμανικός Τύπος, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για «κίνδυνο συγκρούσεων». Η γερμανική δημόσια τηλεόραση tagesschau.de, αναφερόμενη στο θέμα, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορικής σημασίας», επισημαίνοντας παραλλήλως, από τη μια την προοπτική που ανοίγει για τη χώρα μας και από την άλλη τον κίνδυνο που εγκυμονεί τυχόν εφαρμογή της στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία» σημείωσε η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και το Spiegel. «Δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία» υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Στο κλίμα αυτό, ξεκινούν τη Δευτέρα οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα να επιμένει στο πλαίσιο που έχει καθορίσει, ότι δηλαδή αφορούν μόνον την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, και την Άγκυρα να επιχειρεί να ανοίξει την ατζέντας, βάζοντας ανύπαρκτα ζητήματα που υπηρετούν τις ανυπόστατες αξιώσεις της. Στόχος της είναι βέβαια να χρεώσει στην Ελλάδα ένα πιθανό ναυάγιο των συζητήσεων και να παρακάμψει την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αθήνα. Παραλλήλως, επιδιώκει την “παραγραφή” των παράνομων ενεργειών της και την προώθηση της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι