Μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στο Ηράκλειο εξετάζουν οι Αμερικανοί
08/01/2021Να κλείσουν την βάση του Ιντσιρλίκ καλεί τους Αμερικανούς ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών αναλυτών, ο απόστρατος στρατηγός Richard Caroll, με άρθρο του στο National Interest, χαρακτηρίζοντας την παρουσία της αμερικανικής βάσης στην Τουρκία, ως «επικίνδυνη» για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Caroll, η βάση του Ιντσιρλίκ έχει χάσει την στρατηγική της σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Προηγουμένως ήταν άκρως απαραίτητη για τα αμερικανικά συμφέροντα, συμβάλλοντας στην νατοϊκή αποτροπή έναντι της ΕΣΣΔ.
Για τον Αμερικανό αναλυτή η τωρινή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά την ψήφιση των κυρώσεων για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση Ερντογάν, δίνει την “χρυσή” ευκαιρία στις ΗΠΑ να κλείσουν οριστικά την βάση του Ιντσιρλίκ. Η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών χρονολογείται από το 1955, με τους Αμερικανούς να διαθέτουν περίπου 50 συστοιχίες πυρηνικών όπλων στην αμερικανική βάση.
Μετά το 1989 και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η βάση είχε νευραλγικό ρόλο στην μεσανατολική στρατηγική της Ουάσιγκτον, που εγκαινίασε ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου το 1991 και τερμάτισε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία το 2018, αφού προηγουμένως το Ιντσιρλίκ είχε λειτουργήσει ως ορμητήριο για τις αμερικανικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σημείο καμπής ο Ερντογάν
Σύμφωνα με τον Caroll το σημείο καμπής για το μέλλον του Ιντσιρλίκ υπήρξε η ίδια η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτηρίζει το καθεστώς του «εθνικιστικό και ισλαμικό», κάνοντας ειδική αναφορά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, με το οποίο η Τουρκία προχωρά σε έναν αυθαίρετο διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών.
Επιπλέον ο Αμερικανός αναλυτής υπενθυμίζει την ρωσοτουρκική συμπαιγνία σε Συρία και Λιβύη, όπως και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, προτείνοντας στις ΗΠΑ να κλείσουν την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και αναζητήσουν εναλλακτική σε μία «πολιτικά φιλόξενη χώρα», όπως την Ελλάδα!
Ο Caroll, αν και αναγνωρίζει την στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας, επισημαίνει πως αυτή φιλοξενεί μόλις ένα μικρό σώμα αμερικανικού ναυτικού προσωπικού, συγκεκριμένα περίπου 800 στρατιωτικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, την στιγμή που στο Ιντσιρλίκ υπηρετούν 5000 στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Όμως για τον Αμερικανό αναλυτή η πρώην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ηράκλειο (έκλεισε το 1993), την οποία η αμερικανική κυβέρνηση συζητά με την ελληνική για την αξιοποίηση της, αποτελεί την ιδανική εναλλακτική για την δημιουργία μιας νέας αμερικανικής αεροπορικής βάσης, προκειμένου να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από την «ασταθή» και «μεσανατολική» Τουρκία.
Με δεδομένη την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ στην Τουρκία, την απομάκρυνση του Τούρκου προέδρου από την Δύση και την όλο και στενότερη πρόσδεση του με την Ρωσία και με αντιαμερικανικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν, για τον Caroll το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν, αλλά πότε οι Αμερικανοί θα πάρουν την απόφαση να κλείσουν οριστικά την βάση του Ιντσιρλίκ, απόφαση που θα μεταβάλλει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μεσόγειο.