ΑΝΑΛΥΣΗ

Μεθοδεύουν την κατάληψη της νεκρής ζώνης οι Τούρκοι

Μεθοδεύουν την κατάληψη της νεκρής ζώνης οι Τούρκοι, Κώστας Βενιζέλος

Συστηματικά και μεθοδικά προωθούν τις θέσεις τους εντός της νεκρής ζώνης οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Κατάληψη εδάφους και επιβολή της “κυριαρχίας” της αποσχιστικής οντότητας στη νεκρή ζώνη είναι ο βασικός στόχος της κατοχικής δύναμης, που επέλεξε να προκαλεί συνεχώς κρίσεις εντός της νεκρής ζώνης. Δοκιμάζει αντοχές, δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα, από τη Δευτέρα το απόγευμα και εντεύθεν, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία, εντάσσονται σε αυτή την προσέγγιση. Στην προσπάθεια κατάληψης της νεκρής ζώνης.

Τι γίνεται στην περιοχή αυτή; Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στην περιοχή της νεκρής ζώνης του Αγίου Δομετίου, λίγα μέτρα από τις ελεύθερες περιοχές και εγκατέστησαν εντελώς παράνομα περιστρεφόμενη κάμερα παρακολούθησης. Το εγκαταλελειμμένο σπίτι, στο οποίο τοποθετήθηκε η κάμερα βρίσκεται αριστερά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου και δεξιά του παλιού δρόμου που οδηγούσε στην σχολή “Γρηγορίου”. Πρόκειται για την ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως “Maria’s House” (“Σπίτι της Μαρίας”), που πολλές φορές απασχόλησε στο παρελθόν καθώς οι Τούρκοι επιχειρούν να την καταλάβουν και να εγκαταστήσουν στρατό. Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της προαναφερθείσας εγκατάστασης.

Το γεγονός αυτό συνδέεται με τα όσα προηγήθηκαν στην Πύλα κι αλλού. Υπενθυμίζονται συναφώς τα επεισόδια του περασμένου Αυγούστου όταν κτυπήθηκαν από τους Τούρκους μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καταστράφηκαν αυτοκίνητα της. Η συνέχεια γνωστή, υπήρξε συμφωνία συναντίληψης για αστική ανάπτυξη της περιοχής και κατασκευής δρόμου, που ενώνει την Πύλα και το Άρσος, που διακαώς ζητούσε η κατοχική πλευρά. Ως αποτέλεσμα της διαφωνίας τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, η κατοχική δύναμη “ακύρωσε” τη συναντίληψη και πάγωσαν τα έργα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές άλλες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, όπως στα Στροβίλια, τη Δένεια, την περιοχή του Λήδρα Πάλας και της οδού Λήδρας.

Είναι, συνεπώς, προφανείς οι στόχοι της κατοχικής πλευράς. Συστηματικά και μεθοδικά προωθούν τις θέσεις τους εντός της νεκρής ζώνης οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού για προέλαση σε θάλασσα και ξηρά και είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν επηρεάζεται από διαβήματα και διαμαρτυρίες, που είναι, ως φαίνεται, ανώφελα μέτρα άσκησης πολιτικής. Στόχος είναι η επιβολή νέων τετελεσμένων.

Τι κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν και την ευθύνη στη νεκρή ζώνη; Παρακολουθούν απαθώς τις τουρκικές κινήσεις εντός της νεκρής ζώνης. Ζητούν ή τουλάχιστον αυτό λένε, από τους Τούρκους να σταματήσουν τις παραβιάσεις. Κι αυτοί, βέβαια, συνεχίζουν ανεμπόδιστα την εφαρμογή των σχεδιασμών τους. Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να κινηθεί αποτρεπτικά. Πρώτον, να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής και δεύτερον να πιέσει τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν τις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη και να αποχωρήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι