Τί συμφώνησαν Γεραπετρίτης-Φιντάν – Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
05/09/2023Σε ήπιους τόνους ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακίν Φιντάν μετά την συνάντηση εργασίας που είχαν στην Άγκυρα. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και η ημερομηνία σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε την ανάγκη να διατηρηθεί το «κλίμα ηρεμίας».
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η έναρξη του πολιτικού διαλόγου, θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου και από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συζήτηση για τα ΜΟΕ επίσης θα ξαναρχίσει σύντομα. Και ως προς την θετική ατζέντα αυτή θα επισφραγιστεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου μέχρι τα τέλη του έτους.
Πέραν των διαδικασιών της επανεκκίνησης συζητήθηκαν το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα των μειονοτήτων. Επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τα περιφερειακά θέματα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι στόχος είναι «η εδραίωση σχέσεων αγαστής συνύπαρξης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας».
Άρθρο Γεραπετρίτη στη Milliyet
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών με τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας» στο πρωτοσέλιδό της. «Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης. «Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile görüştü pic.twitter.com/l2Gjy0WusG
— EHA MEDYA (@eha_medya) September 5, 2023
Αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αnadolu πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι με τον Χακάν Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία» και προσθέτει: «Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνει ότι «η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών». Η διαδικασία διαλόγου επισημαίνει «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα».
Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».
Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σταθερά τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων και το διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο διάλογος αυτός να κινηθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης και να μην αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να παίξει η Τουρκία ευκαιριακά το χαρτί της μετριοπάθειας μέχρι να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά από τη διεθνή κοινότητα».
Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Υπογραμμίζει δε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πολιτική του, αυτή της αδίστακτης εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για πολιτικά οφέλη». Αναφέρει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης «τη μία ημέρα επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του για “φιλοτουρκισμό” και την άλλη αναφέρεται σε “υποχωρήσεις” ή προβαίνει σε διαρροές για υπογραφή συνυποσχετικού εντός των επόμενων μηνών, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας και θα μας βρει απέναντί του αν ακολουθήσει αυτήν την “ΙΧ εξωτερική πολιτική” για εσωτερική κατανάλωση στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «πριν λίγες βδομάδες, ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόταν προεκλογικά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες διαλαλούσε ότι θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν. Σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για τα “προβλήματα των ομογενών μας” στην Ελλάδα”. Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτει ότι “πριν λίγο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έθετε ως υψηλής προτεραιότητας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και σήμερα παρακολουθούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα “συντήρησης οθωμανικών μνημείων” στην Ελλάδα”». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει το συντομότερο ενημέρωση για τη σημερινή συνάντηση.
Ειρωνείες Ράμα
Σε μία άλλη υπόθεση, την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εμφανίστηκε ενοχλημένος για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ομόφωνα ζητάει να επιτραπεί η ορκωμοσία του Μπελέρη στην θέση του δημάρχου Χειμάρρας. Αποφάσισε να απαντήσει με ειρωνείες, απαντώντας στη φράση του ψηφίσματος «καλούμε τις αλβανικές αρχές», λέγοντας «σε ποιες αλβανικές αρχές απευθύνετε το ψήφισμα;». Μάλιστα ανέφερε πως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι ενημερωμένοι ότι «το θέμα δεν αποτελεί εκλογική υπόθεση, αλλά δικαστική και τα δικαστήρια έχουν απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Τα όργανα δικαιοσύνης που αποφάνθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ιδρύθηκαν με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και υποστηρίζονται απ’ αυτούς σθεναρά στην μέχρι τώρα θαυμάσια λειτουργία τους κατά της διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα»! Στο ίδιο ειρωνικό ύφος δήλωσε ότι στην κυβέρνησή του είναι «κάτι περισσότερο από έτοιμοι να εξασφαλίσουμε στην ανώτερη ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενημέρωση επί του θέματος σε κάθε μορφή και κάθε στιγμή». Προηγουμένως ο Ράμα, μιλώντας στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, υποστήριξε ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί το μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα για το κόμμα και την κυβέρνησή του»