ΕΘΝΙΚΑ

Μόνο τα Χανιά μας αφήνουν οι Τούρκοι! – Αντίδραση Μητσοτάκη

Μόνο τα Χανιά μας αφήνουν οι Τούρκοι! – Αντίδραση Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνεχίζουν την ανιστόρητη προπαγάνδα που παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με το δίκτυο TR Haber να υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία, αφήνοντας στην χώρα μας μόνο τα… Χανιά! Το δίκτυο φιλοξένησε τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος διατύπωσε τους σχετικούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς.

Μάλιστα, ο απόστρατος αξιωματικός και γεωπολιτικός-στρατιωτικός αναλυτής, διατυπώνει το αφήγημα ότι η Κρήτη τελεί υπό «παράνομη κατοχή» από την Ελλάδα στις 3 από τις 4 περιοχές της. «Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις “συμμαχικές δυνάμεις”. Αυτά τα “συμμαχικά κράτη” που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί», προσθέτει το προπαγανδιστικό δημοσίευμα.

«Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους» δήλωσε ο Γαλίμ και ζήτησε την «εκκένωση» των Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου αλλά και των νησιών γύρω από την Κρήτη, όπως Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι!

Βέβαια, στο άρθρο 4 της Συνθήκης του Λονδίνου αναγράφεται ξεκάθαρα ότι «ο Σουλτάνος παραιτείται απ’ όλα όσα κατείχε επί της νήσου Κρήτης και εκχωρεί στην εύνοια των συμμάχων ηγεμόνων όλα τα δικαιώματα της κυριαρχίας και όλα τα άλλα δικαιώματα που κατείχε σε εκείνη τη νήσο».

Αντίδραση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα social media κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να πάρει θέση για τον “χάρτη” Μπαχτσελί και “Γκρίζων Λύκων”, ρίχνοντας το “γάντι” στην Άγκυρα.

  Navtex για έρευνες νότια της Κρήτης – Το αίτημα της ExxonMobil

Ο “χάρτης” Μπαχτσελί που δημιουργήθηκε από τους “Γκρίζους Λύκους” παρακλάδι του κόμματός του ΜΗΡ που συνεργάζεται με το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνει πέραν των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που είχε ο “χάρτης” της “γαλάζιας πατρίδας” και την Κρήτη.

Όπως γράφει ο πρωθυπουργός στο Twitter στην ανάρτησή του η οποία είναι και στα αγγλικά: «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος ‘καταναλώνονται’ από την Τουρκία. Παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή αληθινός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες γελοιότητες του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό».

Χθες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κάλεσαν την Άγκυρα να αποδοκιμάσει τον “χάρτη” Μπαχτσελί, όμως όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε καμία δήλωση αποδοκιμασίας από την τουρκική κυβέρνηση. Εντούτοις σε όλες τις δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορούσαν την ελληνική κυβέρνηση γιατί παρουσίασε τον προηγούμενο “χάρτη” του ναύαρχου εα Γιαϊτζί ειδικά μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Τώρα με τον νέο διευρυμένο “χάρτη” της “γαλάζιας πατρίδας” για την Αθήνα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την διεθνοποίηση του θέματος σε όλα τα fora.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε ΕΕ και ΗΠΑ να καταρτίσουν νέο ενημερωτικό φάκελο που θα περιλαμβάνει και τον “χάρτη” Μπαχτσελί αλλά και την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να πάρει θέση επί της πρόκλησης του ακροδεξιού πολιτικού και κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι “Γκρίζοι Λύκοι”, που είναι μέρος του εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί επανήλθαν σήμερα στα social media με νέες αναφορές και εικόνες του “χάρτη” αλλά και ομιλίες του Μπαχτσελί με επιθετικές και προσβλητικές αναφορές για την Ελλάδα.

Ο “χάρτης” Μπαχτσελί είχε μεγάλη ανταπόκριση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όπως ήταν επόμενο αναζωπύρωσε την πλειοδοσία σε εθνικιστικές υπερβολές στην τουρκική πολιτική σκηνή. Μέχρι τώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι