ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα των ΗΠΑ προς Τουρκία – Νεύρα στην Άγκυρα για Σολτς-Μακρόν

Μήνυμα State Department προς Τουρκία - Νεύρα στην Άγκυρα για Σολτς-Μακρόν,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αμφισβητείται τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department κληθείς να σχολιάσει τον χάρτη που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Δηλώσεις για τις νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας με αποδοκιμασία της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν κάνει επίσης η Γαλλία δια του προέδρου Μακρόν και η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του καγκελαρίου Σολτς.

Aντίδραση Άγκυρας για Σολτς

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Γερμανία να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως “παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου”. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Το μήνυμα του Βερολίνου

Προηγουμένως, σαφέστερη θέση κατά των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, πήρε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που αναδημοσιεύτηκε στα γερμανικά μέσα, ο καγκελάριος, Olaf Scholz, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διένεξη με την Ελλάδα που έχει ενταθεί εκ νέου. «Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά λόγω της τρέχουσας κατάστασης είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να αποφεύγουν τις προκλήσεις μεταξύ τους. Η διείσδυση αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι εντάξει, είναι αντιπαραγωγικές και αντίθετες με το πνεύμα της Συμμαχίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο καγκελάριος Scholz συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις τελευταίες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τρίτη.  Η Γερμανία, είπε ο εκπρόσωπος τάσσεται υπέρ του να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με διάλογο σε κλίμα εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.». Η διαφορά σε σχέση με τις προχθεσινές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης είναι αισθητή, μένει να φανεί όμως εάν θα έχει διάρκεια ή πρόκειται για πρόσκαιρη ικανοποίηση του αιτήματος Μητσοτάκη να αφήσει η Γερμανία την πολιτική “ίσων αποστάσεων”.

  Από τη "διπλωματία των σεισμών" σε αυτή των χαριεντισμών!

Η δήλωση του Μακρόν

Τις προκλήσεις της Τουρκίας είχε καταδικάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, στο κλείσιμο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προχθές, με δήλωσή του επί του θέματος: «Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι