ΓΝΩΜΗ

Μήπως να ευχαριστήσουμε την Τουρκία που μας επιτρέπει να κινούμαστε στα έξι μίλια;

Μήπως να πούμε και ευχαριστώ στην Τουρκία που μας επιτρέπει να κινούμαστε στα έξι μίλια; Γιώργος Τσιτσιλιάνος
EPA/WAEL HAMZEH

Είχαμε προ μηνών τα πολυάριθμα γεγονότα στην Κάσο, όπου οι τουρκικές φρεγάτες παρεμπόδισαν το ιταλικό πλοίο να κάνει έρευνες, (πόντιση καλωδίων) για την ενεργοποίηση της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Κρήτης-Κύπρου, με το πρόσχημα της απαράδεκτης διεθνώς και παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας που “καθορίζει” ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Τώρα έχουμε το ίδιο γεγονός, όπου τουρκική φρεγάτα δεν επιτρέπει στα επτά ναυτικά μίλια βορείως του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, δηλαδή 12,971 km και 1,853 km από τα χωρικά μας ύδατα, σε δύο ερευνητικά πλοία, “Revoli Relume” και “NG Worker“ να διεξάγουν εργασίες για την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Προσέξτε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας:

«Μέχρι σήμερα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θα επιτρέψουν καμία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Στις περιοχές όπου έχουμε συμφέροντα και δικαιώματα, όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον, θα προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξάγει η Ελλάδα με τρόπο τετελεσμένο. Σε αυτό το πλαίσιο τα ελληνικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου…».

Τι καταλαβαίνουμε από την εν λόγω ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας; Προφανώς μας έχουν απαγορεύσει με το έτσι θέλω ότι δεν επιτρέπεται στη χώρα μας να προβαίνει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πέρα των έξι ναυτικών μιλίων που είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη μας. Δηλαδή έχουν κηρύξει καθολική ενεργοποίηση του casus belli, παραβιάζοντας νομικά το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την υφαλοκρηπίδα που δικαιούται νομικά η πατρίδα μας. Ακόμη και στα διεθνή ύδατα μας έχουν σε ομηρία.

Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό το γεγονός; Ότι ενώ έχω το δικαίωμα να επεκτείνω την αυλή του σπιτιού μου σύμφωνα με τον νόμο, έρχεται κάποιος και μου λέει ότι δεν σου το επιτρέπω, γιατί αν το κάνεις θα σε καταστρέψω! Δηλαδή, ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε αιχμαλωσία για οποιαδήποτε επενδυτική ενέργεια στα νησιά μας (θαλάσσια πάρκα και όχι μόνο) όταν θα απαιτηθεί να προβούμε σε ενέργειες εκτός των έξι ναυτικών μιλίων. Μήπως εκεί που πάει η κατάσταση, θα πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ, αφού μας επιτρέπουν να κινούμαστε εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης μας;

Αυτή την διαχρονική τουρκική λογική που καταπίνει η χώρα, αυτή η λογική των “ήρεμων νερών”, αυτή η λογική της υποχωρητικότητας, αυτή η λογική της διακήρυξης της Αθήνας, οφείλει να καταλάβει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας και ιδιαίτερα η κυβέρνηση ότι δεν αντέχεται άλλο, έχει υπερβεί κάθε ανεκτό όριο, και οφείλουμε να βάλουμε τέλος, είτε μας αρέσει είτε όχι! Αυτή η λογική που ακολουθούμε θα δημιουργήσει μία μόνιμη κατάσταση, αν δεν την έχει ήδη δημιουργήσει, που θα είναι η αρχή για τα επόμενα επεκτατικά/αναθεωρητικά τουρκικά βήματα.

Η απάντηση Δένδια στην Τουρκία

Είχαμε την απάντηση του Έλληνα υπουργού της Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια: «Είναι προφανές ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει απειλή. Άλλωστε και να θέλουμε να το ξεχάσουμε μας υπενθυμίζεται με δηλώσεις ή πράξεις κάθε σχεδόν ημέρα. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να αποτρέψουμε αυτή την απειλή θα πρέπει να βελτιώσουμε ριζικά τις δυνατότητές μας. Και αυτό κάνει η “Ατζέντα του 2030”».

Τι καταλαβαίνουμε από τις δηλώσεις Δένδια; Ότι στην παρούσα χρονική περίοδο η χώρα παρουσιάζει ίσως κάποιες αμυντικές αδυναμίες, και ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος, που κάνουμε τα στραβά μάτια στις τουρκικές προκλήσεις. Και περιμένουμε το 2030 για να αλλάξουμε ενδεχομένως στρατηγική. Πάντως, δεν καταλαβαίνω γιατί ήταν απαραίτητη η δήλωση Δένδια ως προς την δεύτερη παράγραφο. Μήπως ήταν λάθος ως προς την συνολική εικόνα;

Αλλάζει η φιλοσοφία της αμυντικής ενίσχυσης

Η κυβέρνηση όντως έχει προβεί σε σοβαρές ενέργειες για την ισχυροποίηση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale με τον ανάλογο ισχυρό οπλισμό, των φρεγατών FDI και της αναβάθμισης σε viper των αεροσκαφών F-16 block 52+ (επί ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε η σύμβαση). Δεν μιλάω για τα F-35, γιατί μέχρι το 2030 πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει επί προεδρίας Τραμπ, και ίσως τότε ενδεχομένως να είναι αργά.

Κατ’ εμέ (το έχω αναφέρει πολλάκις σε άλλα άρθρα) θα έπρεπε ήδη να βρισκόμαστε στη φάση παραλαβής άλλης μιας μοίρας αεροσκαφών Rafale και να έχει ξεκινήσει και η αναβάθμιση των υπολοίπων 38 αεροσκαφών F-16 block 50 σε viper. Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, ή έστω κορβέτες με την εμπλοκή των ναυπηγείων, είναι κύρια επιδίωξη, που δεν την έχουμε δει προς το παρόν.

Η προμήθεια των F-35 γίνεται και για πολιτικούς λόγους, εκτός από επιχειρησιακούς, ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε οικονομικά λόγω της κοστοβόρας λειτουργίας, συντήρησης, και υποστήριξής τους. Θετική κρίνεται η κίνηση του πρωθυπουργού για την αμυντική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ενεργοποίηση ταμείου άμυνας, με τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον Καναδά, την Γροιλανδία, την Διώρυγα του Παναμά, την Γάζα, και η όχι φιλική συμπεριφορά του στην ΕΕ, διαφαίνεται προσεχώς, ότι μεταβάλλεται η λογική του διεθνούς δικαίου, και ενδεχομένως θα αντικατασταθεί από το δίκαιο του αμυντικά ισχυρού. Πιθανόν στο εγγύς μέλλον θα αλλάξουν οι μέχρι τώρα ισορροπίες, όπου οι υπουργοί των Εξωτερικών δεν θα έχουν την ίδια δυναμική, αν δεν διαθέτουν την αντίστοιχη αμυντική κάλυψη. Αυτό φαίνεται ήδη από την συμπεριφορά των ΗΠΑ, της Ρωσίας και κρατών της ΕΕ προς την Τουρκία. Και αυτό οφείλουμε να το αντιληφθούμε εγκαίρως για να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις που θα επηρεάσουν τα συμφέροντα της χώρας.

 


 

Ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των “Δημοκρατών”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

“Μήπως να ευχαριστήσουμε την Τουρκία που μας επιτρέπει να κινούμαστε στα έξι μίλια;” Kαλή ιδέα! Ετσι κι αλλιώς, όλα είναι προγραμματισμένα απο τους “εταίρους” και “συμμάχους” μας με την ευγενική συγκατάθεση και υποστήριξη από τους πολιτικάντηδες μας. Να, γλυτώσουμε και τα πεταμένα λεφτά για άχρηστες πολεμικές προμήθειες, όπως τα F-35,… Διαβάστε περισσότερα »

Aκόμα κι οι γάτες γνωρίζουν πως η αποθράσυνση της Τουρκίας -θυμίζω πως για τουλάχιστον 50 χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης δεν τολμούσε να ξεμυτίσει από τον Ελλήσποντο- οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει πέσει ούτε τουφεκιά στις αμέτρητες παραβάσεις, παραβιάσεις και λοιπές αλητείες στις οποίες επιδίδεται. Αν είχε καταρριφθεί… Διαβάστε περισσότερα »

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx