ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται,

Την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Γερμανίας για τις εξελίξεις στη Βαλκανική και την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, σηματοδοτούν με την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης, υπό την προεδρία της Ελλάδας, συμμετείχαν 12 χώρες. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι πρόεδροι της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ενώ η Τουρκία εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Σε δήλωσή του πριν από το επίσημο δείπνο ο πρωθυπουργός έστειλε άλλο ένα μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του»

Πριν από την Διάσκεψη Κορυφής έγινε Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια. Στις 23 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί εμβόλιμη Σύνοδος για την ΝΑ Ευρώπη, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί επικαιροποιημένος χάρτης της διαδικασίας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα βήματα για τις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Στο κλείσιμο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2033, πρέπει να τεθεί ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως είπε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε. Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων όπως δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ.

Ο καγκελάριος Σολτς μετέβη στη Θεσσαλονίκη από το Κόσοβο όπου μετά τις συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση στην Πρίστινα δήλωσε: «Όποιος θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., πρέπει να αποδεχτεί όλο το καθεστώς που συνδέεται με την ένταξη, Σε αυτό περιλαμβάνεται και η κοινή πολιτική έναντι άλλων χωρών και, συνεπώς και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε βάρος της Μόσχας». Ο Σολτς κάλεσε το Βελιγράδι να μην τρέφει αυταπάτες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει μία χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία ότι είτε επιλέγει τον δρόμο προς την Ευρώπη είτε όχι.

Μητσοτάκης στο Politico

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη του πως θα ενημερώσει τους Όλαφ Σολτς και Σαρλ Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα, μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που ουσιαστικά απείλησε με εισβολή στα ελληνικά νησιά.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του, με αφορμή την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη.

Σε άρθρο του στο Politico, με τίτλο “Έφτασε η ώρα να επανέλθει η ευρωπαϊκή διεύρυνση στο σωστό δρόμο” ο πρωθυπουργός “φωτογράφισε” την επικίνδυνη ρητορική της Τουρκίας. Γράφοντας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εχθρικούς παράγοντες που νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη».

Συγκεκριμένα, στο σημείο που “φωτογραφίζει” την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Στα Βαλκάνια, όπως και αλλού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας. Έχουν μια ανταγωνιστική κοσμοθεωρία και φιλοδοξίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της δυσαρέσκειας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με εκφοβισμό και στρατιωτική δύναμη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό για να δρουν τέτοιοι παράγοντες – ένα κενό στο οποίο νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν».

Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασιας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP). Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία διατήρησης της διευρυνσιακής δυναμικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani διαπιστώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, παιδείας, τουρισμού, αθλητισμού, υγείας και ψηφιοποίησης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα και ενόψει της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων με κύριο εργαλείο τον ουσιώδη και προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων πολιτικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx