ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μονιμοποιεί η Γαλλία την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Μονιμοποιεί η Γαλλία την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, Γιώργος Πρωτόπαπας

Την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Γαλλίας στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνει η τετραμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Αιγύπτου που έγινε σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής. Μια από τις κοινές συνιστάμενες των τεσσάρων κρατών αφορά και τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλία αποτελεί πάλι στόχο τουρκικών επικρίσεων μετά την υπογραφή ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου και η Αίγυπτος έχει θέσει απαραβίαστες “κόκκινες γραμμές” στην Τουρκία που επιδιώκει επαναπροσέγγιση των σχέσεων τους. Ελλάδα και Κύπρος από την πλευρά τους, έχουν επιτύχει να συνεργάζονται στενά με δύο κράτη που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς αναφέρθηκε σε συζητήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Επιπλέον, επισήμανε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των κρατών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και τη στρατηγική φύση της σχέσης τους, που θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Ακόμα αναφέρθηκε σε σύγκλιση απόψεων για την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και σε τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασία και την επίτευξη των κοινών, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 και η μετανάστευση.

Τέλος, το κοινό ανακοινωθέν επιβεβαίωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Το βλέμμα στην Τουρκία

Οι αναφορές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δείχνουν εμμέσως την Τουρκία για την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τις προκλήσεις κατά της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου και γενικότερα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία της, να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, και να υποθάλπει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όμως, κατέστησε σαφές ότι η τετραμερής δεν αποτελεί μια συνάντηση εναντίον της Τουρκίας και διαμήνυσε σε αυτήν πως «επιθυμούμε καλές σχέσεις και έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά βεβαίως πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σε επικοινωνιακό επίπεδο η τετραμερής της Αθήνας δίνει αρκετούς πόντους στην ελληνική διπλωματία, από τη στιγμή που το μεγάλο brand της είναι η συμμετοχή της Γαλλίας, μίας μεγάλης ευρωπαϊκής  δύναμης, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. To γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ συμφέρει την Ελλάδα καθώς εξελίσσεται σε στενό στρατηγικό εταίρο της, αν και είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες εξαιτίας κυρίως της γερμανικής στάσης δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και χαϊδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι Γαλλία τείνει να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις συναντήσεις που εμπλέκεται ενεργά η ελληνική διπλωματία. Να υπενθυμίσουμε την Διάσκεψη για τη Λιβύη που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία  του Μακρόν στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα καθώς και τη συμμετοχή της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2021 στο Φόρουμ της Αθήνας, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που περιλάμβανε και αραβικές χώρες. Η Ελλάδα επιδιώκει να συγκροτήσει στενές συμμαχίες ώστε να έχει περισσότερα στηρίγματα εναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι