Quantcast
Μόνο αν η Λευκωσία ανοίξει την πόρτα θα μπει η Τουρκία - slpress.gr
Ο Ερντογάν κάνει μπίζνες και μεταλλάσσει τα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Ο Ερντογάν ξεσπά μονίμως κατά της Ελλάδος και της Κύπρου για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θεωρεί πως είναι οι αδύνατοι κρίκοι. Το ζήτημα για την Τουρκία είναι πως βλέπει να χάνει έδαφος και να κινδυνεύουν οι σχεδιασμοί της να ανατραπούν επειδή Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμπλέξει κι άλλους ισχυρούς παίκτες στο παιχνίδι της ενέργειας.

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις αφορούν και την ανακατανομή ισχύος στην περιοχή και σαφώς το παιχνίδι μοιράζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Τουρκία και λόγω των κακών σχέσεων της με τις δύο παραπάνω χώρες και λόγω των εμμονών της με την Κύπρο, φαίνεται σε αυτή τη φάση, που είναι κρίσιμη και καθοριστική, να έχει μείνει εκτός. Κι αυτός θα έχει κόστος και ανατροπές πολιτικών.

Το γνωρίζει αυτό ο Ερντογάν και γι αυτό φωνάζει. Αναγνωρίζει πως έχουν εμπλακεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεγάλα συμφέροντα, πολιτικά και μη, που καθορίζουν τις εξελίξεις και το παιχνίδι. «Οι απερίσκεπτες συμπεριφορές της Ελλάδας που έχει πάρει την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κινείται μαζί με αυτή έγιναν πηγή απειλής και κινδύνου», είπε θέλοντας προφανώς να στείλει μια προειδοποιητική βολή, μια απειλή προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Αυτά είναι τα όπλα του. Ο εκφοβισμός μέσω των απειλών. Είναι σαφής η ανησυχία του και δεν αποφεύγει να την διατυπώσει. «Οι προσπάθειές τους για να γίνει η Τουρκία μία χώρα που δεν μπορεί να πατήσει το πόδι της στο Αιγαίο με το ζήτημα των 12 μιλίων και που δεν μπορεί να υποστηρίξει τα δικά της δικαιώματα στο Κυπριακό είναι μάταιες». Δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα κάποιος πώς θα δράσει εφεξής η Άγκυρα. Το καθεστώς Ερντογάν δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού, ενεργειακού και γεωπολιτικού.

Την ίδια ώρα, όμως, επιδιώκει εμπλοκή μόνο με δικούς του όρους. Κοντολογίς, να συμμετέχει εκ των υστέρων και να είναι πρωταγωνιστής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και να συναινέσουν Αθήνα και Λευκωσία, δεν θα δεχθούν οι υπόλοιποι παίχτες. H μόνη περίπτωση να σωθεί ο Ερντογάν είναι να του δώσουν σωσίβιο Ελλάδα και Κύπρος. Ένα παιχνίδι που έχουμε βιώσει και στο παρελθόν, με υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Οι φωνές να μην χαθεί η (ρατσιστική) Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία πληθαίνουν και είναι πιεστικές!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι