Μόνο λόγια και διπλωματική στήριξη από Ελλάδα για την εισβολή του “Πορθητή”
10/05/2019Η Άγκυρα διά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαγγέλλει και την κάθοδο δεύτερου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια ακόμη τουρκική παραβίαση, η σοβαρότερη από την περίοδο της εισβολής, τον Ιούλιο του 1974 και εντεύθεν είναι η γεώτρηση που ετοιμάζεται από τον “Πορθητή”. Γι αυτό και επιβάλλεται η ανατροπή των προωθούμενων από την Τουρκία νέων τετελεσμένων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους εταίρους μας για τις τουρκικές κινήσεις και θα ζητήσει τη λήψη μέτρων. Εάν στην επόμενη σύνοδο δεν υιοθετηθούν κυρώσεις τότε οι δυνατότητες αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων θα περιοριστούν. Η ΕΕ, η οποία σπεύδει χωρίς δεύτερη σκέψη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την Ουκρανία, πώς μπορεί να αφήνει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, στο έλεος της κατοχικής Τουρκίας;
Θα ήταν ενδιαφέρον να δοθούν πειστικές εξηγήσεις γιατί δεν θα ληφθούν -εάν τούτη είναι η τελική απόφαση της ΕΕ- κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν εκφράζεται, ως είθισται, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε όλη σε στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουμε και εκείνα που αφορούν και την ελληνική πλευρά. Την Ελλάδα και την Κύπρο.
Εάν έγιναν ή όχι οι σωστοί χειρισμοί από τη Λευκωσία αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αξιολογηθεί, αλλά δεν είναι της παρούσης. Και ασφαλώς θα διαπιστωθούν κενά και παραλείψεις, υπερβολές κλπ. Προέχει, ωστόσο, σήμερα η αντιμετώπιση της τουρκικής προέλασης. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Γι αυτό και δεν κατανοητή η ρητορική της ηγεσίας του ΑΚΕΛ (ή της υψηλής πυραμίδας για να είμαστε ακριβείς).
Κυβέρνηση με γκάφες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του “Πολίτη”, για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες, οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα». Μια τέτοια προσέγγιση παραπέμπει σε ευθύνες της δικής μας πλευράς, που προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας.
Εάν αυτό θέλει να πει τότε το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανησυχητικό και σαφώς δεν μπορεί να εκφράζει τη βάση του κόμματος. Εάν θέλουν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλά ζητήματα που προσφέρονται σε σχέση με τη εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση έχει ψηλές αποδόσεις στις γκάφες.
Το άλλο ζήτημα που πρέπει να αναφερθεί είναι η χαλαρή στάση της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ενώ η άφιξη στην Κύπρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, συνδέθηκε με απαντήσεις που θα δοθούν στην Άγκυρα, τούτο δεν διαπιστώθηκε ποσώς. Αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις έγιναν, δεν ακούστηκε οτιδήποτε για αντιμετώπισή τους. «Επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης. Αυτή τη δήλωση, πάντως, θα μπορούσε να την κάνει μιας οποιασδήποτε άλλης χώρας αξιωματούχος!