Μόνο συγνώμη δεν ζήτησαν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Μόνο συγνώμη δεν ζήτησαν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

Μετά την πρώτη… ενθουσιώδη υποδοχή στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία ξεκαθαρίζει το τοπίο. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα όσα επεξηγηματικά είπε η Τζούντιθ Γκάρμπερ δημόσια χθες. Η άρση της άδικης επιβολής εμπάργκο στο θύμα της εισβολής και κατοχής, την Κύπρο, είναι «μερική και προσωρινή» και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη ανακοίνωση της.

Είναι σαφές πως οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβης (όπως και όσα μεταδόθηκαν και αφορούν την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη), ξεκαθαρίζουν το τοπίο και μπορούν να τύχουν μιας συγκεκριμένης ανάγνωσης. Πρώτον, η Αμερικανίδα πρέσβης επιχείρησε μέσα από τις δηλώσεις της, να καλοπιάσει την Άγκυρα. Είναι απίστευτο πώς μια υπερδύναμη λειτουργεί κατευναστικά έναντι της κατοχικής Τουρκίας.  Μπορεί κανείς να αντιληφθεί στη θέση που διατυπώθηκε, πως η απόφαση των ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Άγκυρας.

Στη συνέχεια υπήρξε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία». Δεύτερον, προκύπτει και από το νόμο αλλά και από τα όσα τα είπε η πρέσβης, πως η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο συνδέεται με «υποχρεώσεις» που πρέπει να εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε πως καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, είπε, «προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα».

Οι ΗΠΑ καλμάρουν την Τουρκία

Κοντολογίς, η αποκατάσταση μιας αδικίας όχι μόνο γίνεται μερικώς και με ημερομηνία λήξης, αλλά συνδέεται με προϋποθέσεις. Θέλουν οι ΗΠΑ για να μπορεί να αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία μη φονικούς εξοπλισμούς, να ρυθμίζουν τις σχέσεις της Λευκωσίας με άλλα κράτη, όπως στην προκειμένη περίπτωση τη Ρωσία. Και είναι σαφές πως η κίνηση αυτή των Αμερικανών έχει γίνει και ενόψει της άφιξης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, την ερχόμενη Τρίτη.

Στη Λευκωσία, πάντως, δεν συζητούν οτιδήποτε που θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα. Η αμερικανική απόφαση, πέραν των πιο πάνω, στέλνει πολιτικά μηνύματα προς την Άγκυρα, που επιμένει να κλιμακώνει την ένταση. Αυτό, όμως, για να γίνει σωστά πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική του κατευνασμού, για να αντιληφθεί και η Άγκυρα το πολιτικό μήνυμα. Η Λευκωσία από την άλλη, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αξιοποιήσει αυτή την απόφαση στο έπακρο.

Επιπλέον, να σημειώσουμε πως οι Αμερικανοί έσπευσαν να ενημερώσουν την τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση και να την καλμάρουν. Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα πρέσβης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να τον ενημερώσει σχετικά! Μια υπερδύναμη, που δίνει διαπιστευτήρια “καλού παιδιού” στην κατοχική Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx