Μονόπλευρη στήριξη του Ισραήλ από Μητσοτάκη-Δένδια
19/05/2021Μετέχει η Ελλάδα στην αιματηρή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση; Ναι είναι η απάντηση με την απαραίτητη διευκρίνηση, ότι επί του παρόντος συμμετέχει εμμέσως…
Παραδοσιακά η Ελλάδα, στήριξε τα αιτήματα της Παλαιστινιακής Αρχής και ειδικά μάλιστα αυτό, της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και μάλιστα σε εδάφη, παλαιστινιακά, που έχει βιαίως προσαρτήσει το Ισραήλ.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Παλαιστινιακή Αρχή έφτασαν σε υψηλά επίπεδα συνεργασίας και αλληλεγγύης, την εποχή που πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιασέρ Αραφάτ ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ο Α. Παπανδρέου ακολουθούσε μια φιλοαραβική πολιτική, στήριζε τα απελευθερωτικά κινήματα, χωρίς όμως να διαταράσσει και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, παρότι τότε, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, ήταν αρμονικές και υπήρχε δυναμική ισραηλινο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία, που την στήριζε ενεργά και η αμερικανική διπλωματία, ενώ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ακριβώς ειδυλλιακές.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, όταν οι σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ήταν σε φάση όξυνσης, είχε νόημα και αποτελεσματικότητα, η διαμεσολαβητική παρέμβαση της Ελλάδας, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Τα παραπάνω, ως πλαίσιο αναφοράς, διότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε τη Ραμάλα και το Τελ-Αβίβ, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας, ίσως με παρότρυνση της αμερικανικής διπλωματίας.
Διπλωματική πρωτοβουλία
Καταρχήν, από ηθικής και ανθρωπιστικής απόψεως, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έχει θετικό πρόσημο. Θα είναι όμως πολιτικο-διπλωματικά επιτυχής; Εξαρτάται, τι θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση επιτυχία. Και πάντως, η ελληνική πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αποκλίνει … αρκετά, από ζωτικούς στόχους του Ισραήλ, αφού Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν, στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας , που “δένονται” από κοινά ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέρονται και κυρίως, από μια διαρκώς αναβαθμισμένη στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συμφωνία και συμμαχία, ειδικά σε επίπεδο Πολεμικών Αεροποριών των δύο κρατών.
Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση συμπάθειας προς τα θύματα τους αμάχους παλαιστινίους, τα θύματα των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ, ανάμεσά τους και παιδιά….Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, η διπλωματική αξιοπιστία του Νίκου Δένδια στην Ραμάλα, δεν θα είναι και το “ισχυρό” του χαρτί.
Αλλά ακόμη και να δεχτούμε, ότι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής είναι καλοπροαίρετοι και θα καλοδεχτούν και θα συνομιλήσουν με τον Έλληνα υπουργό, αυτό μικρή αξία έχει, αφού, τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο, τώρα, τον έχει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς με τον ηγετικό της πυρήνα να βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, με την οποία ο Ν. Δένδιας δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Ως γνωστόν, η Χαμάς δεν λογοδοτεί στην Παλαιστινιακή αρχή και φυσικά δεν υποβάλει σε αυτήν τους επιχειρησιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς της για έγκριση.
Οξεία φραστική επίθεση
Έχει ενδιαφέρον ότι, στο FORUM των Δελφών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, αναφέρθηκε εμμέσως, στις πολιτικο-στρατιωτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, που απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επισημαίνοντας, ότι: «Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων με σημαντικά κράτη της περιοχής όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία αλλά και προσφάτως η Σαουδική Αραβία και με στρατιωτικές συμφωνίες».
Είναι μια νέα συμμαχία κρατών, όπως την περιέγραψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην εύφλεκτη περιοχή μας με ενεργές στρατιωτικές συγκρούσεις, που διαμορφώνει και νέα συμμαχικά δεδομένα, αλλά και διεθνείς ισορροπίες με γνώμονα την πολιτική-διπλωματική και στρατιωτική ισχύ, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα των κρατών που συμμετέχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σε μια προσπάθεια να επικαιροποιήσει τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στην αμυντική συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας, ότι αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα του μουσουλμανικού κόσμου!
Η Ελλάδα, έχει πρόσφατα σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μουσουλμανικές χώρες, που τώρα στηρίζουν το Ισραήλ, βέβαια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, το Ιράν. Όμως, τα συγκεκριμένα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ και την Γάζα, εκθέτουν τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων και άλλων που προχώρησαν σε βελτίωση των σχέσεών τους με το Ισραήλ και φυσικά είναι σε σύγκρουση με ακραίους ισλαμιστές όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά και με το θεοκρατικό σιϊτικό καθεστώς του Ιράν.
Απέναντι στους Ισραηλινούς και στους συμμάχους τους, είναι η Τουρκία, που στηρίζει τους Παλαιστίνιους και μάλιστα την ένοπλη οργάνωση Χαμάς, με τον πρόεδρό της Ερντογάν, να χαρακτηρίζει το Ισραήλ, κράτος “στυγνής τρομοκρατίας”. Και ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας, έκανε οξεία φραστική επίθεση στην αμερικανική Κυβέρνηση: «είδαμε πως ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, 850.000 όπλα.
Κύριε Μπάιντεν, στη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων σταθήκατε δίπλα στους Αρμένιους. Τώρα στο γεγονός στη Γάζα, που προκαλεί τον θάνατο ανθρώπων, εσείς γράφετε Ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σας. Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας!! Βέβαια, «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τελικό χτύπημα
Εν τω μεταξύ, σε τροχιά απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης της Τουρκίας με το Ισραήλ οδηγεί το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης, όπως προειδοποιεί η Jerusalem Post. Εκτιμώντας ως πολύ σοβαρή την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάϊλι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.
Επισημαίνουμε ότι, καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως, ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί στη Γάζα δεκάδες θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως αναφέρουν ισραηλινές αρχές, σε απάντηση, των επίσης δεκάδων ρουκετών της Χαμάς προς το ισραηλινό έδαφος. Δεκάδες και τα θύματα και παιδιά ανάμεσά τους …. “Αφωνοι” στα εγκλήματα ο ΟΗΕ, η ΕΕ, αλλά και η Ρωσία!
Πιθανόν, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, να αποτελούν την αφετηρία για το “τελικό κτύπημα” κατά του παλαιστινιακού λαού, ένα σχέδιο που έχει εκπονήσει, εδώ και πολλά χρόνια, ο ηγέτης της σκληρής Δεξιάς στο Ισραήλ και για πολλά χρόνια Πρωθυπουργός Νετανιάχου. Εξελίξεις στην γεωγραφική γειτονιά μας, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες , αλλά και συνάμα ανησυχητικές, από κάθε άποψη. Η Ελλάδα, δεν είναι ουδέτερη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση, αλλά βρίσκεται σαφώς, στην μία πλευρά των αντιπάλων …