ΕΘΝΙΚΑ

Μπήκαν μπουλντόζες στην Αμμόχωστο – Το σχέδιο εποικισμού

Μπήκαν μπουλντόζες στην Αμμόχωστο – Το σχέδιο εποικισμού, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κατοχική Τουρκία προχωρεί με νέες εργασίες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς ότι ο σχεδιασμός για εποικισμό της περιοχής υλοποιείται σταδιακά με βάση τις εξαγγελίες του περασμένου Ιουλίου από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που έγιναν στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό έγινε στις 20 Ιουλίου στα πανηγύρια για την εισβολή του 1974. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου το “υπουργικό συμβούλιο” του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι λήφθηκε απόφαση να καταργήσει για το 3,5% του Βαρωσίου, συνολικής έκτασης 5 τ. χλμ, το “καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής”. Τότε ο ψευδοπρωθυπουργός Σανέρ είχε επαναλάβει την έκκληση Τατάρ προς τους “παλιούς ιδιοκτήτες”, να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες αφορούν το τμήμα εκείνο, έκτασης 3,5% της περίκλειστης, που θα “αποστρατικοποιηθεί” και θα λειτουργήσει “πιλοτικά”. Να καθαριστεί, να γίνει επιδιόρθωση κτιρίων και να υποβάλλουν στην λεγόμενη επιτροπή αίτηση για τις περιουσίες τους οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Βίντεο του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων Αμμοχώστου», που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζει τις πρώτες ενέργειες που έγιναν χθες, ημέρα έναρξης των εργασιών:

Έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, φορτηγά, ανέλαβαν τον καθαρισμό μαζί με υπαλλήλους του “δημαρχείου” Αμμοχώστου και στρατιώτες. Ξεκίνησαν, δηλαδή, εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων. Αργότερα ενδεχομένως να συνδεθεί με ηλεκτρισμό και ύδρευση.

Όπως μεταδίδεται από το Κυπριακό Πρακτορείο, στα πλάνα φαίνονται η προέκταση της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας και το τέρμα της οδού Ερμού, καταστήματα όπως το ξυλεμπορικό της οικογένειας Νικολάου Γεωργίου Μαραγκού. Διακρίνεται το κτίριο του Δημαρχείου Αμμοχώστου αλλά και τμήμα δρόμου που ήδη χρησιμοποιείται, όπου ήταν η Σχολή Παπαθωμά.

Σχέδιο σαλαμιού στην Αμμόχωστο

Η χθεσινή κίνηση της κατοχικής Τουρκίας αποτελεί υπενθύμιση πως το σχέδιο για την Αμμόχωστο δεν ήταν μια απλή εξαγγελία, αλλά προχωρεί υπό τη μορφή του σαλαμιού. Σταδιακά και με συγκεκριμένα βήματα.Οι ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή είναι τα τετελεσμένα, που θέλει η τουρκική πλευρά να επιβάλλει επί του εδάφους.

Τα άλλα τετελεσμένα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ, που φαίνεται ότι η κατοχική δύναμη θέλει να δώσει περισσότερο βάρος. Οι επόμενες κινήσεις στη θάλασσα θα γίνουν με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Όρους Ρέις” αλλά και τα γεωτρύπανα που θα σταλούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν στο θαλάσσοτεμάχιο 10 θα ξεκινήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση η αμερικανική Exxon Mobil.

  Γιατί η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της

Μπορεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ να είναι απερχόμενη, ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη έχει επιρροή στις εξελίξεις. Γι’ αυτό και χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά και την ενημέρωσε για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Προεδρίας στη Λευκωσία: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό εντός του καθορισμένου πλαισίου, αλλά και του τερματισμού και της αναστροφής όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι