ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι διαμηνύουν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν για το θα “χτυπήσει νύχτα” με Tayfoun (upd)

Τι διαμηνύουν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν για το θα  “χτυπήσει νύχτα” με Tayfoun (upd)

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκηρύσσει ως λυπηρές και κατακριτέες τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις της Άγκυρας περί επαπειλούμενων τουρκικών πυραυλικών πληγμάτων ακόμη και στην Αθήνα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες απειλές Ερντογαν πως θα πλήξει με πυραύλους την Αθήνα, αναφέρει: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η ενότητα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που το μόνο που θα κάνουν είναι να κλιμακώσουν τις εντάσεις χωρίς να βοηθούν κανέναν», όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη .

 

 

Στο μεταξύ για «νοοτροπία Βόρειας Κορέας» κατηγόρησε την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρονταν στις χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που ουσιαστικά απείλησε την Ελλάδα με πλήγμα από το νέο τουρκικό πύραυλο Tayfun.

Μιλώντας στην Σαμσούντα, σε εκδήλωση νέων του κόμματός του, ο Ερντογάν συνέδεσε την απειλή του με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας. Λένε πως ο πύραυλος Tayfun θα χτυπήσει την Αθήνα, θα το κάνει αν δεν κάθονται φρόνιμα». Όσο για το τι εννοεί ο Ερντογάν “να κάτσει φρόνιμα η Ελλάδα”, έδωσε την απάντηση λέγοντας να μην εξοπλίζει τα ελληνικά νησιά και δη με αμερικανικά όπλα.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου βαλλιστικού της πυραύλου μικρού βεληνεκούς, γεγονός που είχeε καλυφθεί εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η εκτόξευση είχε γίνει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και είχε συνοδευτεί από απειλές κατά της Ελλάδας και πάλι με επίκεντρο την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Το Tayfun (τυφώνας) που αναπτύχθηκε από την τουρκική Roketsan, είχε εκτοξευτεί δοκιμαστικά από κινητό εκτοξευτή στην πόλη Rize, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο πύραυλος πέταξε 561 χιλιόμετρα πριν πέσει στα ανοικτά των ακτών της Σινώπης. H δοκιμή έδειξε ότι το Tayfun έχει διπλάσιο βεληνεκές από το πρώτο τουρκικό πυραυλικό σύστημα, το Bora.

H τουρκική πυραυλική βιομηχανία

Δεδομένης της ανάπτυξης της τουρκικής βιομηχανίας πυραυλικών συστημάτων, αναμένεται ότι σύντομα θα τεθεί σε μαζική παραγωγή. Η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα και το Πακιστάν για την κοινή ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980. Η ιστορία του “Project J” και του “Project Kasırga” που προηγήθηκε, ανάγεται στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας και την παραγωγή υπό άδεια στην Τουρκία του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος πυροβολικού M-270 MLRS, είχαν αποτύχει.

Εξάλλου, η Τουρκία είχε προαναγγείλει την περαιτέρω αναβάθμιση των βαλλιστικών δυνατοτήτων της στον τομέα του πυραυλικού Πυροβολικού και μάλιστα στηριζόμενη σε δικούς της πόρους και αποκλειστικά δικό της ανθρώπινο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό.
Γενικά, λοιπόν, η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (Tactical Ballistic Missile) και έναν σχετικά ικανό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων θεάτρου επιχειρήσεων (Theater Ballistic Missile – TBM), και ειδικότερα του τύπου των Short Range Ballistic Missile – SRBM.

Η ακτίνα των 560 χιλιομέτρων του Tayfun εκτιμάται πως καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στο στόχαστρο του μπορούν να βρεθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, μέχρι γέφυρες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Τουρκία προχωρά στο τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλων οριζόντιας πλεύσης (οικογένεια SOM), των κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων, των περιφερόμενων πυρομαχικών και των UAV.

Εκτιμάται πως η ελληνική αποτροπή πρέπει να επενδύσει και σε προγράμματα ανάπτυξης χαμηλού ρίσκου και κόστους, UAV, drones, περιφερόμενων πυρομαχικών. Επιπλέον, εκτιμάται πως, προκειμένου να αναπτύξει δυνατότητα να απειλήσει με συντριπτικά ανταποδοτικά πλήγματα την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας μεταφοράς της λογικής Αμοιβαίως Εξασφαλισμένης Καταστροφής (MAD) που ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης περί πυρηνικής αποτροπής κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν αρκούν μόνο οι ακριβές πλατφόρμες μάχης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι