ΑΠΟΨΗ

Να σώσει την τιμή του το Ναυτικό – Αν χρειαστεί να παραιτηθούν οι ναύαρχοι

Να σώσει την τιμή του το Ναυτικό – Αν χρειαστεί να παραιτηθούν οι ναύαρχοι, Μάκης Ανδρονόπουλος

Όταν στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, στις 23 Μαΐου 1973, το αντιτορπιλικό “Βέλος” κατά την διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ, αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ο πλωτάρχης Νίκος Παπάς και οι 270 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση για το Πολεμικό Ναυτικό και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό καλείται και πάλι να σώσει την τιμή την δική του και όλων των στρατιωτικών. Κυρίως να σηκώσει το βάρος της απόδειξης ότι η Ελλάδα δεν είναι έρμαιο αδίστακτων πολιτικάντηδων, αλλά μια αξιοπρεπής δημοκρατία με αυτοπεποίθηση που γνωρίζει, ορίζει και υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα.

Ο λόγος για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επιλογής, την ενδιάμεση λύση, την ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή, τον εξοπλισμό, τα ραντάρ και τις ατέρμονες συζητήσεις και άρθρα που αποτελούν τεκμήριο των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον. Κι όλα αυτά για μία φρεγάτα, την οποία το ίδιο το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό που τις είχε παραγγείλει τον Lockheed Martin για παράκτια άμυνα (όχι για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα) δεν τις παραλαμβάνει, επειδή είναι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Οι ναύαρχοι καλούνται να σώσουν την τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, αρνούμενοι να υπογράψουν την προμήθεια μίας φρεγάτας που οι ίδιοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρούν ακατάλληλη, εκτός των άλλων και επειδή δεν διαθέτει αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Οι ναύαρχοι, λοιπόν, καλούνται να υψώσουν το ανάστημά τους για να προτάξουν το κριτήριο που υπηρετεί την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας κι όχι τα θολά παιχνίδια πολιτικάντηδων. Εθνικός στόχος είναι οι νέες φρεγάτες να διασφαλίσουν τη δυνατότητα προβολής ισχύος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Να μην βάλει υπογραφή το Ναυτικό

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η άρνηση να βάλουν την υπογραφή τους σε μία επιλογή που θίγει και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων ουσιαστικά είναι μία υπηρεσία και στην εθνική αξιοπρέπεια και στην ίδια τη δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι το πολιτικό σύστημα που την έκανε κουρέλι με τη διαπλοκή και την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, τη χρεοκοπία, τα μνημόνια και την παρασκηνιακή επιβολή λανθασμένων εξοπλιστικών επιλογών στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόκληση δεν αφορά μόνο την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του ΓΕΕΘΑ. Αν χρειαστεί, πρέπει να παραιτηθούν όλοι! Μία τέτοια βαρυσήμαντη αντίδραση θα έστελνε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι κάποιοι επιτέλους προβάλουν μία αντίσταση στον εθνικό κατήφορο, ότι κάποιοι βάζουν πάνω από την υπηρεσιακή καριέρα τους το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μία τέτοια αντίδραση θα έστελνε βαρυσήμαντο μήνυμα και στην κυβέρνηση και στους έξωθεν πιέζοντες. Με άλλα λόγια, θα συνέβαλε αποφασιστικά η μεν κυβέρνηση να αναλογιστεί την εθνική ευθύνη της και να την βάλει πάνω από τις θολές σκοπιμότητές της. Και βέβαια θα είχε μία ισχυρή δικαιολογία να αντισταθεί στις έξωθεν πιέσεις. Θα ήταν μία εξέλιξη που θα εκτόξευε το κύρος της Ελλάδας στα μάτια και των ίδιων των Αμερικανών, αλλά και των Ευρωπαίων, που αμφότεροι μας αντιμετωπίζουν σαν χώρα-πελάτη, που της αξίζει να δέχεται παρασκηνιακές εντολές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx