ΑΠΟΨΗ

Να τελειώνουμε με το “προνόμιο” του Φόρεϊν Όφις

Να τελειώνουμε με το "προνόμιο" του Φόρεϊν Όφις, Κώστας Βενιζέλος

Έχει ανοίξει – στη δημόσια σφαίρα τουλάχιστον– το θέμα για την ανάγκη να σταματήσει το βρετανικό “κεκτημένο”(;), να συντάσσει το Φόρεϊν Όφις οτιδήποτε αφορά, σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Κυπριακό. Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πλην όμως, αυτή τη φορά, το θέμα επανέρχεται πιεστικά και αποφασιστικά επειδή το ποτήρι έχει ξεχειλίσει με τη στάση και συμπεριφορά της βρετανικής πλευράς, τόσο στα προσχέδια κειμένων για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όσο και για το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Από την περίοδο του πρώτου ψηφίσματος για την Κύπρο, το 1964 και εντεύθεν, το Λονδίνο έχει την ευθύνη για τη σύνταξη των κειμένων. Μια ευθύνη, που έχει αναληφθεί χωρίς να υπάρχει απόφαση ή κάποιος εσωτερικός κανονισμός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φρόντισαν οι Βρετανοί να τους… μείνει η ευθύνη και να θεωρείται “κεκτημένο”.

Παρουσιάζονται ως οι ειδήμονες και αναλαμβάνουν εκ μέρους των υπολοίπων να παρουσιάζουν την κοινή θέση για την Κύπρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διατυπώνουν και ενστάσεις και δεν αποδέχονται να αλλάξουν διατυπώσεις ως να είναι δικής τους “ιδιοκτησίας”. Θεωρούν πως έχουν αποκτήσει δικαιώματα, που κανείς δεν τους έχει εκχωρήσει.

Ως penholders αυτοπαρουσιάζονται ως κυρίαρχοι του παιχνιδιού ενώ στις τελευταίες εξελίξεις, με την προεδρική δήλωση και το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το πάρτι τους χάλασε. Όχι απόλυτα καθώς το είχαν στρώσει το γήπεδο, αλλά δεν άντεξαν μέχρι τέλους, για παράδειγμα, στην επιμονή/εμμονή τους να μην κατονομάζεται η κατοχική Τουρκία, ως η δύναμη που παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες και το Λονδίνο υιοθέτησε.

Η γραφειοκρατία του Φόρεϊν Όφις εκτιμούσε πως δεν θα έμενε στο τέλος μόνη και απομονωμένη, αλλά θα είχε κι άλλους υποστηρικτές. Λάθος εκτίμηση ή πάθος για συγκάλυψη της κατοχικής Τουρκίας και υπονόμευσης της Κύπρου και των προσπαθειών της για να αποτραπεί ο τουρκικός επεκτατισμός;

Φόρεϊν Όφις και κυπριακά συμφέροντα

Δεν είναι θέμα αντι-βρετανισμού. Είναι ζήτημα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι θέμα αντιμετώπισης αντικυπριακών μεθοδεύσεων από το Φόρεϊν Όφις. Θα πρέπει να σταματήσει, για παράδειγμα, η Βρετανία να έχει την ευθύνη σύνταξης κειμένων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Αυτό μας αφορά και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Να ζητήσουμε να το συντάσσουν οι Ρώσοι, οι Γάλλοι ή ο εκάστοτε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όχι, όμως, οι Βρετανοί, που αποδεδειγμένα λειτουργούν εναντίον των κυπριακών θέσεων.

Το θέμα θα πρέπει, λοιπόν, να τελειώσει με αποφασιστικότητα από τη Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς κανένα φόβο θα πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση, αμέσως, της τακτικής της έναντι στο Φόρεϊν Όφις. Και για το θέμα της σύνταξης των κειμένων αλλά ευρύτερα και για το πλαίσιο των σχέσεων με το Λονδίνο. Ειδικότερα για τη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας και της διατήρησης του τελευταίου αποικιοκρατικού κατάλοιπου στο νησί, των βάσεων. Αυτό το τελευταίο συνδέεται με την ανολοκλήρωτη απο-αποικιοποίηση μας.

Επειδή η βρετανική στάση είναι διαχρονική και επαναλαμβάνεται όποτε συζητείται το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αναβλητικότητα. Θα τους βρούμε μπροστά μας. Οι γραφειοκράτες του Φόρεϊν Όφις έμειναν πρόσφατα μόνοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που προφανώς δεν θα θέλουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να βιώσουν ξανά.

Γιατί ευχαριστεί ο πρόεδρος

Το γεγονός ότι βρέθηκαν απομονωμένοι αυτό επιβεβαιώνει πως στην αντίπερα όχθη στάθηκαν αρκετοί. Γι’ αυτό και είναι ευκαιρία να αρχίσει μια προσπάθεια να σταματήσει αυτή η… παράδοση όποτε τίθεται θέμα Κύπρου, να αναλαμβάνει να «καθαρίσει» η ξεδοντιασμένη -πρώην- Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρόεδρος, ο οποίος μετά την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη (27-29 Απριλίου) ευχαρίστησε δύο φορές τη Βρετανία (γιατί άραγε;), εσχάτως εξέφρασε την ενόχληση του για τη στάση του Λονδίνου. Η μπάλα να ανοίξει θέμα penholders στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με το Λονδίνο βρίσκεται στα πόδια του Προέδρου, της κυβέρνησης του. Θα παίξει αυτή τη φορά μπάλα ή θα συνεχίσει να ευχαριστεί τους Βρετανούς…

ΣΗΜ: Επειδή υπάρχουν και οι αγγλολάγνοι, που θα αρχίσουν τα περί δεύτερου μετώπου, θα επαναλάβουμε πως το μέτωπο το έχει ανοίξει η Βρετανία. Εάν ανησυχούν τόσο ας περιοριστούν σε tea time. Μπορούν και να αντιδράσουν, δίνοντας εκ νέου διαπιστευτήρια στους Βρετανούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx