ΕΘΝΙΚΑ

Navtex: Στη καρδιά του Αιγαίου ο τουρκικός στόλος

Navtex: Στη καρδιά του Αιγαίου ο τουρκικός στόλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέο κύκλο έντασης επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των προσπαθειών για συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας εκ νέου τις μονομερείς και παράνομες αξιώσεις της στο Αιγαίο.  Η Άγκυρα προχώρησε με παράνομη Νavtex σε δέσμευση περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου, μέρος των οποίων συμπεριλαμβάνει πέρα από το διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και αυτό ελάχιστα 24ωρα μετά την επιστολή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ που ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση της Τουρκίας στην αγορά υπερσύγχρονων F-16 , αλλά και την επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Β. Νούλαντ στο τρίγωνο Άγκυρα Αθήνα Λευκωσία. Σύμφωνα με την παράνομη Navtex το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει τρεις περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης για τις 6, 7, 12 και 13 Μαΐου. Δύο εκ των περιοχών που δέσμευσε η Άγκυρα βρίσκονται εντός των ορίων  του ελληνικού FIR, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους συμπεριλαμβάνει, πέρα από διεθνή, και ελληνικά χωρικά ύδατα. Πέρα της αμφισβήτησης αρμοδιοτήτων της Ελληνικής πλευράς (όρια επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης, όρια ευθύνης FIR Αθηνών), έμπρακτα η Τουρκία αμφισβητεί και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη καρδιά του Αιγαίου.

Με την παράνομη Navtex και την πολυήμερη άσκηση η Άγκυρα προσπαθεί να  κατοχυρώσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, Ανατολικά του 25ου παράλληλου. Με βάση το σχετικό χάρτη, η Τουρκία δεσμεύει μία τεράστια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Χίο και Λέσβο και μία μικρότερα ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο για την πραγματοποίηση των σχετικών ασκήσεων.

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι