ΑΝΑΛΥΣΗ

Νέα “εισβολή” με τετελεσμένα από το νεοσουλτάνο στις 20 Ιουλίου

Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Η επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους πριν από οποιαδήποτε συζήτηση είναι ο στόχος της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο. Οι τακτικές κινήσεις, οι ενέργειές της, που προκαλούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Λευκωσία, αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Άγκυρας, που θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί ως εξής: Στρατιωτικός και πολιτικός έλεγχος της Κύπρου με ή χωρίς λύση, που θα βοηθήσει στην υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την μεγάλη εικόνα εντάσσεται προφανώς και η διαφοροποίηση των Ηνωμένων Εθνών, που προωθεί φόρμουλες, που με την ενθάρρυνση του Λονδίνου, “αγγίζουν” το… νέο τουρκικό αφήγημα.

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου, θα συνοδευτεί, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, με ανακοινώσεις “διεθνούς ενδιαφέροντος”. Τι θα ανακοινώσει δεν είναι ξεκάθαρο. Ενδεχομένως να ανακοινώσει τον εντοπισμό κοιτάσματος από τις παράνομες έρευνες, που διεξήγαγε η Τουρκία στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, η κατοχική δύναμη αναβαθμίζει το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, καθιστώντας το βάση για drones ενώ προτίθεται να σταθμεύει μόνιμα και μαχητικά αεροσκάφη. Παράλληλα, αρχίζει η κατασκευή ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι. Και οι δυο κινήσεις συνδέονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχοντας ως στόχο τη Συρία, Ισραήλ και Αίγυπτο αλλά και άλλες χώρες. Οι βάσεις αυτές θα λειτουργούν έχοντας ως μοντέλο τις βρετανικές, που βρίσκονται στο νησί.

Στη Λευκωσία έντονη είναι η ανησυχία για την Αμμόχωστο. Είναι προφανές πως βαθμηδόν και με προσεκτικά βήματα, η κατοχική Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή και να την εποικίσει. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγιναν τα πρώτα βήματα, με αφορμή την επέτειο του ψευδοκράτους, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την περιοχή. Αυτό θα κάνει και τώρα ενώ έχουν ήδη γίνει έργα, όπως δρόμοι, οργάνωση παραλιών, αποκατάσταση ή αντικατάσταση δικτύου ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Τετελεσμένα δημιουργεί η 20η Ιουλίου

Το επόμενο βήμα είναι ο εποικισμός της περιοχής, μέσα από μια κίνηση εντυπωσιασμού, που θα γίνει με έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους κατοίκους να απευθυνθούν σε μια επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Αυτή θα είναι μια παγίδα που θα βάλει ταφόπλακα και στο περιουσιακό και στην προοπτική επανόδου των Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο.

Η επίσκεψη, την περασμένη Πέμπτη στα κατεχόμενα, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θεωρήθηκε προπομπός της καθόδου Ερντογάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τις συνομιλίες με τον εγκάθετο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, έχει ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο επιμένει η τουρκική πλευρά σε λύση δυο κρατών, αλλά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του κατοχικού καθεστώτος. Δηλαδή, πρώτα αναγνώριση του ψευδοκράτους και μετά συνομιλίες.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε στην τουρκική πρόταση για “καταμερισμό” του φυσικού αερίου ενώ επανέλαβε πως ο σχεδιασμός για την Αμμόχωστο θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Το σκηνικό που στήνεται από τουρκικής πλευράς παραπέμπει προδήλως σε κρίση. Παραπέμπει στην επιβολή τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα.

Οι χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε το χάσμα απόψεων. Επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά μια νέα διαδικασία, μια νέα άτυπη Διάσκεψη μετατίθενται για το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ποιοι δουλεύουν για την Τουρκία

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να αναφερθεί πως την ώρα που Ηνωμένα Έθνη (αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση) σε επίπεδο ρητορικής απορρίπτουν τη λύση των δυο κρατών που προτάσσει η κατοχική Τουρκία, στο παρασκήνιο άλλα διαδραματίζονται. Τα Ηνωμένα Έθνη, με την ενθάρρυνση του Φόρεϊν Όφις, είναι ξεκάθαρο πως προωθούν ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Το πιο δε ανησυχητικό είναι πως ο Διεθνής Οργανισμός επιδιώκει να εκχωρηθεί χωριστή κυριαρχία στο κατοχικό καθεστώς από τώρα (όπως ζητά η Τουρκία). Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη πρόσφατα στη Λευκωσία της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η τελευταία βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες τους για το γεγονός ότι στην επικείμενη έκθεση που θα υποβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προτίθενται να περιλάβουν αναφορά στην ύπαρξη στο νησί “δυο αυτοδιοικούμενων περιοχών”.

Αυτό παραπέμπει ευθέως στη λογική ενός μοντέλου, όπου δυο υφιστάμενες αυτόνομες περιοχές προχωρούν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής ομπρέλας. Κυρίως για σκοπούς διεθνούς εκπροσώπησης. Δηλαδή, ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο. Σημειώνεται πως στη διάρκεια της συνάντησης της Λουτ με την κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε στο ενδεχόμενο να περιληφθεί μια τέτοια αναφορά στην έκθεση του Γ.Γ. Είχε δε την ευκαιρία τρία 24ωρα μετά να το θέσει και στον Αντόνιο Γκουτέρες όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Πρόκειται για κίνηση προς την κατεύθυνση των τουρκικών επιδιώξεων. Τι θέλει η Τουρκία; Η τουρκική πλευρά κινείται έχοντας ενώπιον της διάφορα σενάρια. Εκείνο που προτάσσεται είναι μια συμφωνία δυο κρατών, υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Είναι προφανές από τις διάφορες κινήσεις πως η Άγκυρα θέλει τη σύναψη ενός συμφώνου συμβίωσης, με όρους που θα θέσει η ίδια. Δηλαδή, να συγγράψει η ίδια το προικοσύμφωνο με ειδική ρήτρα για το διαζύγιο.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει δύο κυριαρχίες με κοινή διεθνή εκπροσώπηση. Στρατηγικά η κατοχική Τουρκία θέλει να έχει λόγο και ρόλο και μετά τη συμφωνία, τόσο στο νησί όσο –μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου– και στην Ε.Ε. Στην περίπτωση συμφωνίας, με τις πιο πάνω προδιαγραφές, η Άγκυρα θα απαλλαγεί από το οικονομικό βάρος συντήρησης του ψευδοκράτους, ενώ θα μπορεί να απομυζά και τον πλούτο της Κύπρου.

Είναι σαφές πως την παράμετρο της ΕΕ τη χρειάζεται και για να ικανοποιήσει το εσωτερικό των κατεχομένων, καθώς τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι έποικοι θέλουν να είναι μέρος της Ευρώπης. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ο Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Στη φιέστα, την οποία στήνεται, παρόντα θα είναι όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ. Κι αυτό επιβεβαιώνει πως θα υπάρξουν “σημαντικές ανακοινώσεις”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx