Νέα τουρκικά τετελεσμένα με σκοπό τον έλεγχο όλης της Κύπρου
27/11/2020Όταν ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας εισέβαλε “τροπαιοφόρος” στην περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Όπως είναι γνωστό, στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Ερντογάν πήγε στα κατεχόμενα αναζητώντας και νέα λάφυρα. Σε μια καλοστημένη, πλην κακόγουστη φιέστα, ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, θέλησε να στείλει ο ίδιος τα μηνύματα για την “νέα πολιτική” της Άγκυρας στο Κυπριακό.
Ο Ερντογάν επιβάλλοντας στον Ερσίν Τατάρ στη θέση του κατοχικού ηγέτη, τερματίζει τις συζητήσεις για μια συμφωνία στο Κυπριακό, εκτός κι εάν η βάση θα είναι τα δυο κράτη. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η διαπραγματευτική θέση της τουρκικής πλευράς. Η Άγκυρα δεν θέλει δύο κράτη, αλλά συνομοσπονδία, ώστε να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το νησί. Και το κράτος και τη θάλασσα (φυσικό πλούτο).
Είναι σαφές πως η άλλη “λύση”, που προσφέρει η τουρκική πλευρά σε περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει το πρώτο σενάριο, αυτό δηλαδή της συνομοσπονδίας, είναι η προσάρτηση των κατεχομένων. Αυτό ήδη προετοιμάζεται με διάφορες μεθοδεύσεις αλλά και στην πράξη. Τα κατεχόμενα εναρμονίζονται ως προς τη δομή με το τουρκικό κράτος ενώ έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι θα δημιουργηθεί υποδομή για μεταφορά ηλεκτρισμού και αερίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα (με υποθαλάσσιους αγωγούς).
Όπως έγινε, δηλαδή και με το νερό, που μεταφέρεται από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Περαιτέρω, γίνονται βήματα ισλαμοποίησης των κατεχομένων (κτίζονται συνεχώς τεμένη ενώ έχει ενισχυθεί το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία). Ο νέος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προβάλλει συνεχώς στις επαφές του, τη θέση για λύση δυο κρατών.
Ενημερώνει επί τούτου τους ξένους πρέσβεις ενώ με αυτή την προσέγγιση αναμένει την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Η τελευταία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης (τρεις εγγυήτριες και δυο κοινότητες) για το Κυπριακό, ενδεχομένως και εντός Δεκεμβρίου.
Τουρκικά τετελεσμένα
Η κίνηση αυτή του ΟΗΕ, που μεθοδεύεται από τους Βρετανούς, δεν μπορεί να θεωρείται άσχετη με τις συζητήσεις στην ΕΕ για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Κυρώσεις, που δεν θέλουν ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Αμερικανοί. Η εξαγγελία για σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, θα αναβάλλει τις όποιες συζητήσεις στην ΕΕ για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Το πανίσχυρο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συνήλθε προχθές ξεκαθάρισε τη στάση του σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Δεν χρειαζόταν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να το αναφέρει, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ερντογάν.
Έχει τη σημασία του καθώς πρόκειται για το πιο ισχυρό όργανο. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η επιμονή να μην γίνεται αποδεκτή η παρουσία δύο κοινοτήτων και δύο κρατών στην Κύπρο, καθώς και οι εμμονές που συνιστούν τη βάση της μη λύσης, αγνοώντας την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές». Αυτό που σαφώς αναφέρεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είναι στη συνταγή των δυο κρατών και του πλήρους διαχωρισμού.