Νέα τουρκική πρόκληση – NAVTEX ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Σύνταξη SLpress.gr
1099
Νέα τουρκική πρόκληση - NAVTEX ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Η Τουρκία προχώρησε σε μια ακόμα πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο, με την έκδοση τριών νέων NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις από 27 μέχρι 29 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία της μιας NAVTEX συμπίπτει με την ελληνική εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Οι δυο από αυτές δεσμεύουν περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Οι τουρκικές NAVTEX που εκδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, εκθέτουν το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Τουρκίας και Ελλάδας, που είχαν προγραμματίσει για την ημέρα της εθνικής επετείου (28-29 Οκτωβρίου).

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ με δηλώσεις του στον παρελθόν, έχει προκαλέσει επικρίσεις για το ότι το ΝΑΤΟ υιοθετεί πολιτική "δυο μέτρων και δύο σταθμών" προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Άγκυρας δείχνει με αυτή την στάση, την έκδοση των τριών NAVTEX, ότι δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Ο μόνος στόχος της Άγκυρας είναι να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, για να αναγκάσει την Ελλάδα, να στρατικοποιήσει την κρίση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την έκδοση τουρκικών NAVTEX για να παίξει με τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης, να "νομιμοποιήσει" τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται ενίοτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ με τη συνοδεία των τουρκικών πλοίων και ο τούρκος πρόεδρος απειλεί να στείλει και πλωτό γεωτρύπανο.

Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και την εκτόνωση της έντασης. Είτε πιέζοντας την ΕΕ για ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, είτε  ενεργώντας σε επίπεδο διμερών επαφών. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε, στο πλαίσιο αυτό διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση για την παράνομη NAVTEX που είχε εκδώσει προς ημερών η Τουρκία για έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ελληνική πλευρά,επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, ότι αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.