Νέο στρατιωτικό φυλάκιο από τους Τούρκους στην Κύπρο – Στο κενό τα διαβήματα!

Νέο στρατιωτικό φυλάκιο από τους Τούρκους στην Κύπρο – Στο κενό τα διαβήματα!

Συστηματικά και μεθοδικά προωθούν τις θέσεις τους εντός της νεκρής ζώνης οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού για προέλαση σε θάλασσα και ξηρά και είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν επηρεάζεται από διαβήματα και διαμαρτυρίες, που είναι, ως φαίνεται, ανώφελα μέτρα άσκησης πολιτικής. Στόχος είναι η επιβολή νέων τετελεσμένων.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν δυο νέες κινήσεις:

  • Πρώτο, στην περιοχή των Στροβιλιών.
  • Δεύτερο, στην περιοχή της οδού Λήδρας.

Εξελίξεις, λοιπόν, σημειώνονται και στην περιοχή των Στροβιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κατοχικός στρατός προχώρησε στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου ή ενδεχομένως και φυλακίου-πύλης, εντός της περιοχής των Στροβιλιών. Η κατασκευή, από μπετόν, γίνεται νοτίως του οικισμού προς τις Βρετανικές Βάσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία, εξ όσων γίνεται αντιληπτό, είχε συνάντηση με τον κατοχικό στρατό. Το αποτέλεσμα; Τα έργα κατασκευής συνεχίζονται.

Σημειώνεται συναφώς ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των προκλητικών επεκτατικών ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας στην περιοχή που σημειώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Τότε οι κατοχικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα και περιφράξεις στον δρόμο εντός των Στροβιλιών, που, όπως είναι γνωστό, γειτνιάζει με τις Βρετανικές Βάσεις. Με βάση τα δεδομένα που επιχείρησαν να επιβάλουν, οι Τούρκοι προχώρησαν σε ελέγχους ταυτοτήτων των κατοίκων και ζήτησαν από τους Ελληνοκύπριους την έκδοση «άδειας» οδήγησης. Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή ενημερώνουν, όπως έγινε και τον περασμένο Ιούλιο, τους κατοίκους για τα… νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως οι ενέργειες στα Στροβίλια είχαν ξεκινήσει από το 2000 και παρά τις αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση. Αντίθετα, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις επεκτατικές κινήσεις τους. Στην περιοχή της οδού Λήδρας, όπως έγραψε ο «Φ» προ ημερών, κατασκευάσθηκε ξύλινο στέγαστρο στο ύψος της οδού Κύκκου, μεταξύ των δυο σημείων ελέγχου, των ελευθέρων περιοχών και των κατεχομένων.

Στην οδό Λήδρας, το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να κατασκευάζει το ξύλινο στέγαστρο στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε σε χρόνο μηδέν. Στις 20 Αυγούστου τοποθετήθηκε και η γνωστή ταμπέλα στην οποία αναγράφεται «Welcome to the TRNC- Contributions were by the ministry of tourism and environment» («Καλωσορίσατε στην “ΤΔΒΚ”. Με τη συνεισφορά του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος»). Η ταμπέλα φέρει την υπογραφή του δρα Ουνάλ Ουστέλ, με ημερομηνία 28 Αυγούστου 2019.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του στεγάστρου πηγαινοέρχονταν ένοπλοι στρατιώτες του τουρκικού κατοχικού στρατού και ψευδοαστυνομικοί. Για έλεγχο των εργασιών!

Η νέα εξέλιξη

Η ταμπέλα αφαιρέθηκε το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου και επανατοποθετήθηκε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τι μεσολάβησε; Από τα Ηνωμένα Έθνη, που ανέλαβαν να προβούν σε διαβήματα, δεν υπάρχει εξήγηση, αν και είναι προφανές πως η τύχη της ταμπέλας διαδραματιζόταν μεταξύ των εσωτερικών πολιτικών διαφορών. Τα διαβήματα έγιναν από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως μας αναφέρθηκε από τη Δύναμη, προς το γραφείο του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προφανώς και έδωσε την εντολή να αφαιρεθεί η ταμπέλα.

Φαίνεται πως μόλις ενημερώθηκε η ψευδοκυβέρνηση, έδωσε εντολές να επανατοποθετηθεί. Και παραμένει ακόμη εκεί. Το ζητούμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η παράνομη κατασκευή του στεγάστρου, που παραβιάζει το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη και στόχος η άρση της παρανομίας. Σημειώνεται συναφώς πως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν διεξάγονταν συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως σε περίπτωση αποχώρησης της Δύναμης, η Τουρκία θα κινηθεί για την κατάληψη της λεγόμενης νεκρής ζώνης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προτάσσει προς τους συνομιλητές της και τώρα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή θεωρούν τη χώρα μας παράγοντα σταθεροποίησης. Αυτό, σε περίπτωση απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα πάψει να υφίσταται. Φαίνεται πως η κατάληψη της νεκρής ζώνης έχει αρχίσει και στην παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Αναζητείται αντίδραση

Είναι σαφές πως οι τουρκικές κινήσεις θα συνεχιστούν όσο η Λευκωσία δεν αντιδρά με αντίμετρα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με κινήσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας της διόδου στην οδό Λήδρας μέχρι να αρθεί η παρανομία. Διαφορετικά το στέγαστρο θα παραμείνει εκεί, θα θεωρείται κεκτημένο και μεταγενέστερα δεν αποκλείεται να γίνεται έλεγχος από τουρκικής πλευράς στο σημείο αυτό.

Ο κατοχικός στρατός μεθοδικά και συστηματικά προελαύνει, καταλαμβάνει τη νεκρή ζώνη και επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Κι όλα αυτά ενώ στο διπλωματικό πεδίο αναζητούνται τρόποι επανάληψης των συνομιλιών.

Και σε άλλες περιοχές

Όπως προ ημερών έγραψε ο «Φιλελεύθερος», στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, από τον περασμένο Μάιο, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει βαρέλια προς την πρόσβαση του κτηρίου, το οποίο στεγάζει τη Διοίκηση του τομέα 2 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή υπό τον έλεγχό τους. Προ ημερών τοποθέτησαν κιγκλιδώματα σε μια προσπάθεια προέλασής τους στη νεκρή ζώνη (σε τοποθεσία πίσω από το ξενοδοχείο).

Περαιτέρω, στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και είναι αγγλικό, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή. Σε όλα αυτά εντάσσονται και κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας.

Η νεκρή ζώνη καλύπτει το 2,7% του συνόλου της επικράτειας της χώρας. Δεν είναι έδαφος που έχει καταληφθεί από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Είναι έδαφος που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι