ΕΘΝΙΚΑ

Νέοι εξοπλισμοί για τον ελληνικό Στρατό

Νέοι εξοπλισμοί για τον ελληνικό στρατό
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια μέχρι 1.200 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) Μ1117 για τον ελληνικό Στρατό, από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. Η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ προετοιμάζεται να μεταβεί στη Γερμανία στο προσεχές διάστημα για να επιθεωρήσει τα εκεί ευρισκόμενα οχήματα.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης. Η επίσκεψη της επιτροπής του ΓΕΣ στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, διευκρίνισε ο υπουργός.

Εν συνεχεία, η υλοποίηση επιθεώρησης (Joint Visual Inspection) από αρμόδια επιτροπή θα πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της σχετικής LOA (Letter of Offer and Acceptance), σε χρονικό διάστημα που τα μέτρα περιορισμού κατά της μετάδοσης της Covid-19 το επιτρέψουν. Οι οικονομικές λεπτομέρειες (έξοδα μεταφοράς, αποθήκευσης, λοιπά έξοδα), καθώς και τα επιμέρους θέματα προμήθειας παρελκόμενου οπλισμού, αρχικής υποστήριξης και το χρονικό πλαίσιο ενεργειών, θα καθοριστούν και θα αναλυθούν στο κείμενο της τελικής LΟΑ, η οποία θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ανέφερε.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τον Ελληνικό Στρατό. Αν και τα Μ1117 είναι οχήματα αναγνώρισης-ασφαλείας, είναι σύγχρονα, καθώς η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2000 και είναι σχεδιασμένα να αντέχουν στις εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Είναι οπλισμένα με ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χλστ. ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ. και έναν πολλαπλό εκτοξευτή βομβίδων των 40 χλστ. Έχει εξαιρετική αυτονομία 765 χλμ.  και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 100 χλμ. ανά ώρα. Έχει πλήρωμα 5 ατόμων και η αξία του στο πεδίο της μάχης έχει αποδειχθεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν μα και στην Συρία. Τα ελληνικά Μ1117 θα παραδοθούν πάντως χωρίς οπλισμό και θα εξοπλιστούν από τον Ελληνικό Στρατό, όπως η υπηρεσία κρίνει καλύτερα. Το συνολικό κόστος προμήθειας των οχημάτων είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 84 εκ. δολάρια μόνο.

Εξοπλισμοί και διπλή θωράκιση

Φέρει ειδικού τύπου, επικλινή, “διπλή” θωράκιση για βελτιωμένη προστασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όχημα δεν παρουσιάζει καμία κάθετη επιφάνεια! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διοίκησης, όχημα περισυλλογής, όχημα αναγνώρισης-επιτήρησης (κύριος ρόλος), ασθενοφόρο όχημα, όχημα μεταφοράς προσωπικού με πλήρωμα τριών ανδρών και ικανότητα μεταφοράς ομάδας μάχης 8 ανδρών.

  Έλληνες νεκροί και αγνούμενοι στην Λιβύη (video) – Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Το 2013 όμως παρήχθη και μια πιο βαριά έκδοση του οχήματος που φέρει πυροβόλο των 90 χλστ. και το 2008 παρουσιάστηκε η έκδοση M1200 Armored Knight. Τα Μ1200 είναι εφοδιασμένα με καταδείκτες λέιζερ, GPS και επιπλέον εξοπλισμό επικοινωνίας. Τα εν λόγω οχήματα χρησιμοποιούνται για την κατάδειξη στόχων στη φίλια αεροπορία και το φίλιο πυροβολικό.

Δεν είναι γνωστό ποια διαμόρφωση θα έχουν τα ελληνικά οχήματα. Η προμήθεια των Μ1117 αποτελεί ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης του τεθωρακισμένου υλικού του Ελληνικού Στρατού. Σε κάθε περίπτωση τα Μ1117 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) ή Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) με την κλασική έννοια των όρων.

Μπορούν όμως, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να αναλάβουν και τους δύο ρόλους. Άλλωστε είναι κατά πολύ ανώτερα των μη εκσυγχρονισμένων “αρχαίων” Μ113 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία και τα οποία πολιτικές δικαιολογίες περί οικονομικού κόστους – υπάρχουν εξαιρετικά φθηνές προτάσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών – δεν επέτρεψαν την αναβάθμισή τους. Να σημειώσουμε ότι ο Τουρκικός στρατός διαθέτει μεγάλο αριθμό Μ113 ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, με τα τελευταία όμως να έχουν εκσυγχρονιστεί και να διαθέτουν πυροβόλο 25 χλστ. Τα ελληνικά ΤΟΜΠ Μ113 διαθέτουν μόνο πολυβόλα των 12,7 χλστ. και αυτή την στιγμή ο Ελληνικός Στρατός δεν διαθέτει, στην πραγματικότητα ΤΟΜΑ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι