Νέοι κρίκοι έντασης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο

Τρία βήματα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία, Ελευθέριος Τζιόλας

Το κλίμα έντασης συνεχίζεται αμείωτο στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Η Αθήνα επιχείρησε να ρίξει, αποδραματοποιώντας το επεισόδιο το πρωί της περασμένης Παρασκευής με το τουρκικό εμπορικό πλοίο Karmate τέσσερα μίλια νοτιοανατολικά της Λέσβου, εντός ελληνικών χωρών υδάτων. Το τουρκικό πλοίο αγνόησε τα σήματα από την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» και την «ακούμπησε». Ας σημειωθεί ότι η κανονιοφόρος είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος και μία σύγκρουση θα ήταν μοιραία, όπως είχε συμβεί και με πριν χρόνια όταν ελληνική κανονιοφόρος είχε βυθισθεί αμέσως μετά από σύγκρουση με ελληνικό επιβατηγό.

Παρά την επίσημη δήλωση περί ατυχήματος, κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι το τουρκικό εμπορικό πλοίο, αφού «ακούμπησε» το ελληνικό πολεμικό, έσπευσε να απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια, αυξάνοντας ταχύτητα και χωρίς να απαντήσει στις απανωτές κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου. Ο κυβερνήτης, πάντως, τέθηκε σε αργία, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί η έστω και οριακή αυτή σύγκρουση. Η Αθήνα επικοινώνησε με την Άγκυρα και ζήτησε την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων για την διερεύνηση και διευθέτηση του συμβάντος.

Το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι τεταμένο, με αποτέλεσμα να επικρατεί δικαιολογημένη καχυποψία. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται ανήσυχη για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, εφτά στους δέκα είναι οργισμένοι από τη συνεχή προκλητικότητα των Τούρκων και απογοητευμένοι από τη στάση που κρατά η εγχώρια πολιτική ηγεσία. Τους φόβους αυτούς ενισχύουν δηλώσεις, όπως αυτή το Βασίλη Λεβέντη για σχέδιο της Τουρκίας να πάρει νησιά και εδάφη στον Έβρο.

Η άμεση απέλαση του Τούρκου Μουσά Αλερίκ, εργάτη στο Δήμο Αδριανουπόλεως, ο οποίος είχε εισέλθει εκ παραδρομής, όπως ισχυρίστηκε, στο ελληνικό έδαφος, οδηγώντας το σκαπτικό μηχάνημά του, δεν φαίνεται να επηρέασε τη στάση της Άγκυρας στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Το ελληνικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση απέλασης σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ ο Τούρκος εισαγγελέας δυόμιση 70 ημέρες αργότερα, ακόμα δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες.

Παρέμβαση Κοτζιά

Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είχε συνέχεια και στο επίπεδο του Διαδικτύου. Τούρκοι χάκερ εισέβαλαν σε ελληνικές ιστοσελίδες και απειλούν ότι θα παραβιάσουν το σύστημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και θα δώσουν στη δημοσιότητα απόρρητα. Μετά από αυτά την απάντηση έδωσαν οι Έλληνες “Ανόνιμους”. Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα με ειδικούς, όμως, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τί γίνεται στις κρατικές υποδομές, σε επιθέσεις που ίσως δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία αφορά και την Ελλάδα. Μιλώντας στην έναρξη της τετραμερούς υπουργικής συνόδου με βαλκανικές χώρες στη Θεσσαλονίκη, τόνισε την έντονη ανησυχία της Αθήνας για πιθανό εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κατά το Νίκο Κοτζιά «η Τουρκία είναι μια χώρα με έντονες αντιφάσεις. Εμφανίζει πλευρές ανασφάλειας και υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Δημιουργεί εκνευρισμό για υλικοτεχνικά συμφέροντα. Βλέπει τις εξελίξεις στα ενεργειακά να μην πηγαίνουν όπως τα περίμενε. Η Ελλάδα πάντως αφού το πλοίο επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ζήτησε να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το εμπορικό ναυτικό δίκαιο».

Η Αθήνα παρακολουθεί τη νέα φάση, στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσπαθεί να εκμηδενίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης θερμού επεισοδίου, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν αρκετοί αναλυτές, αλλά και στελέχη των Γενικών Επιτελείων που εκτιμούν ότι η Ελλάδα –αργά ή γρήγορα– μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει έμπρακτες επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx