Νέος γύρος διαπραγματεύσεων – νέα συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
18/05/2018Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας τήρησε επιφυλακτική στάση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, χωρίς, ωστόσο, να έχουν επιλυθεί όλες οι διαφορές. Σ’ αυτό το κλίμα μίλησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Ζάεφ ήταν έναν τόνο πιο αισιόδοξος. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ξανασυναντηθούν τον Ιούνιο με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε πως η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ έγινε στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Η Ελλάδα, πάντως, είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ως κίνηση καλής θέλησης εάν, βεβαίως, υπάρξει συμφωνία.
Οι δυο ηγέτες, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να τα πούνε και στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Τετάρτης σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το περιβόητο erga omnes αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.
Εάν ο Ζάεφ πει το ναι στις ρήτρες που θέτει η ελληνική πλευρά, τότε ο δρόμος για τη συμφωνία θα έχει ανοίξει. Κι αυτό, επειδή θα έχει αποδεχθεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα. Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, μάλιστα, πέρα από το ζήτημα της ονομασίας του κράτους υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα. Οι ίδιοι, ωστόσο, θεωρούν πως ναι μεν είναι εμπόδια, αλλά όχι ικανά να προκαλέσουν ναυάγιο. Υπογραμμίζουν πως τα κρίσιμα και καθοριστικά είναι δύο:
- Πρώτον, να συμφωνηθούν τα πάντα και με απόλυτη σαφήνεια, να μην αφεθεί τίποτα για το μέλλον και να μην υπάρχουν θολές διατυπώσεις, οι οποίες θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.
- Δεύτερον οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν τα Σκόπια να είναι απόλυτες και να μην μπορούν να ανατραπούν από κάθε είδους εσωτερικές πολιτικές αλλαγές. Για τον σκοπό αυτό εκτός από τις καθαρές διατυπώσεις του Διεθνούς Συμφώνου, αυτό θα πρέπει να κυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, για κάθε βήμα της ΠΓΔΜ προς τις ευρωατλαντικές δομές θα πρέπει πραγματοποιείται μόνο με την έγκριση της Αθήνας.