Νέος γύρος συνομιλιών για ΜΟΕ – Τι ζητάει η Άγκυρα, τι απαντά η Αθήνα

Νέος γύρος συνομιλιών για ΜΟΕ - Τι ζητάει η Άγκυρα, τι απαντά η Αθήνα, Χρήστος Καπούτσης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της επικίνδυνης έντασης των τελευταίων μηνών, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμάται ότι είναι η συναίνεση των κυβερνήσεων Αθηνών και Άγκυρας, για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι συζητήσεις θα γίνουν σε τεχνοκρατικό-στρατιωτικό επίπεδο και ανάμεσα σε επιτροπές των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών. Πιθανόν οι συνομιλίες να διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα από 17 μέχρι 21 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία, με βάση τις οδηγίες που έχει από την κυβέρνηση, θα επιμείνει, οι συνομιλίες με την τουρκική αποστολή, να επικεντρωθούν σε τρία βασικά σημεία.

  • Το πρώτο είναι να τηρηθεί το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων.
  • Το δεύτερο, είναι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας, μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και
  • Το τρίτο είναι η συνέχιση της πολιτικής αντιμετώπισης γεγονότων στρατιωτικής έντασης, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα πρόκλησης “θερμού” επεισοδίου.

Η Τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προέβαλε ως απαίτηση να συζητηθεί το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου με στόχο να ευθυγραμμιστεί με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η τουρκική πλευρά ζήτησε τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσεως μεταξύ 6-10 ναυτικών μιλίων, ώστε να αποφεύγονται οι αναχαιτίσεις, δηλώνοντας παράλληλα, ότι θα σεβαστούν απόλυτα τον εναέριο χώρο της Ελλάδας που θα ευθυγραμμιστεί με τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκική πρόταση απορρίφτηκε από την ελληνική πλευρά και είναι εκτός ημερήσιας διάταξης της συζήτησης. Υπενθυμίζουμε Πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ότι η στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είπε, η χώρα του αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου. Και εφόσον οι συνομιλίες έχουν θετική εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές, δεν θεωρούν απίθανο το ραντεβού Μητσοτάκη–Ερντογάν, πριν το καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δυο κρατών είχαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα, με τους αντίστοιχους πρέσβεις να δραστηριοποιούνται και να ενθαρρύνουν τον διάλογο με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο γειτονικών και συμμαχικών(ΝΑΤΟ) κρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι