Νησί σωτηρίας η Κύπρος για τους αμάχους στον Λίβανο
10/10/2024Πτήσεις πηγαινο-έρχονται καθημερινά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αμάχους, στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Για την ώρα, οι περισσότεροι που έρχονται στο νησί, κυρίως από το Λίβανο και το Ισραήλ, μένουν μερικά 24ωρα και αναχωρούν.
Γέφυρες επαναπατρισμού με βάση την Κύπρο έχουν στήσει, μεταξύ άλλων, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γαλλία. Για τον σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί στο νησί ομάδες στρατιωτών από τις χώρες αυτές, καθώς και πολιτικό προσωπικό. Στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου βρίσκονται σταθμευμένα αεροσκάφη, για να μεταφέρουν υπηκόους τους.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία κινείται πολιτικά και διπλωματικά. Έχει επαφές με όλους στην περιοχή και προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης. Το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή.
Η Κύπρος γίνεται μείζων κόμβος
Αύριο, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, στην Πάφο, η Σύνοδος της ευρωμεσογειακής ομάδας MED 9. Στη Σύνοδο των MED-9 των εννιά Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχει και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, καθώς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν. Βασικό θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι οι περιφερειακές εξελίξεις, ο υπό εξέλιξη πόλεμος.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι ψηλά στην ατζέντα το θέμα αυτό. Συνέπεσε η πραγματοποίηση της συνόδου MED 9 στην Κύπρο να γίνει σε μια περίοδο συγκρούσεων και πολέμου. Μια κατάσταση, που αφορά και επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Είναι σαφές πως όλη αυτή την περίοδο αναδεικνύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας ρόλος, ο οποίος αναγνωρίζεται από όλους.
Την ίδια ώρα, κινείται και η κατοχική Τουρκία, θέλοντας να διατηρηθεί στο σκηνικό, το οποίο στήνεται μέσα από τις πολεμικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αναμένεται η πραγματοποίηση συνάντησης του μπλοκ των έξι, που αποτελείται από την Τουρκία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, την Αρμενία, τη Γεωργία και τη Ρωσία, γνωστό ως σχήμα 3+3, το οποίο αφορά την ασφάλεια του Καυκάσου και της περιοχής. Η 3η συνάντηση του μπλοκ αυτού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται επίσης επίσκεψη του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα.