Ο αυτόκλητος “ζημιάρης” επίτροπος Χαν
27/04/2018Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης –
Ένας μεγάλος διεθνής οργανισμός έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και δυόμιση δεκαετίες για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αθήνα και Σκόπια κινούνται με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και οι εκπρόσωποί τους συναντώνται πάγια με την παρουσία του κ. Μάθιου Νίμιτς, μεσολαβητή, για το συγκεκριμένο θέμα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αρέσει η όχι η αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεξιοτέχνης του συντονισμού ή όχι ο κ. Νίμιτς, είναι αποδεκτοί από τις δύο πλευρές που θέλουν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο.
Κατά καιρούς, παρουσιάστηκαν τρίτοι, πρόθυμοι για μεσολάβηση όπως και κάποιοι που, αυτόκλητοι, πήραν την πρωτοβουλία να προβούν σε δηλώσεις ερήμην Αθήνας και Σκοπίων. Παραγνωρίζοντας όχι μόνο το ρόλο του ΟΗΕ αλλά και τις ευαισθησίες των δύο πλευρών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Με αποτέλεσμα οι άστοχες κινήσεις τους να προκαλέσουν αμφιβολίες για την αμεροληψία τους και όχι μόνο.
Οι καλές υπηρεσίες τρίτων βοηθούν αν είναι συντονισμένες με το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών. Και, φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο λόγος είναι απλός: να μη δοθεί η εντύπωση σε οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές ότι οι μεσολαβητές μεροληπτούν. Όποιοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν άκριτα και με στεγνό γραφειοκρατικό πνεύμα, δυσκολεύοντας στην ουσία την εξέλιξη των συνεννοήσεων. Παρεμβάσεις σαν αυτή του Αυστριακού Επιτρόπου κ. Χαν, για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, είναι βλαπτικές.
Σε ένα κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, με στενά πλέον τα ιδεατά χρονικά όρια μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Ιούλιο, οι πρόχειρες προσεγγίσεις όχι μόνο ενοχλούν, αλλά ζημιώνουν μια υπόθεση που δείχνει να έχει ακόμα κάποιο ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας. Ας θυμηθούμε κάποιες αντίστοιχα άστοχες δηλώσεις, του περασμένου φθινοπώρου, από τον Γερμανό υφυπουργό εξωτερικών κ. Μίκαελ Ρότ, ο οποίος, είχε χαρακτηρίσει «εντελώς παράλογη» τη διαφορά Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα. Χωρίς να αναρωτηθεί αν η πρωτοβουλία του θα μπορούσε να προσφέρει στη λύση του προβλήματος ή όχι.
Φίλοι ξένοι πολιτικοί, καλό είναι να κινούνται με μέτρο. Η εντύπωση ότι, με δηλώσεις και αποφθέγματα, κρούουν κώδωνες ή ασκούν πιέσεις, είναι νηπιακή πολιτικά και πετυχαίνει αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που επιδιώκονται. Γι’αυτό και, στην περίπτωση των δηλώσεων του κ. Χαν, τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια αντέδρασαν όχι θετικά.