Ο αλβανικός εθνικισμός στην Ελλάδα και η “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία”

Νεφέλη Λυγερού
124

Σε μία περίοδο που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται στον αστερισμό της έντασης, η αποκάλυψη φωτογραφιών με νεοσύλλεκτους αλβανικής καταγωγής που σχηματίζουν με τα χέρια τους το σύμβολο του αλβανικού εθνικισμού προκαλεί αίσθηση. Όταν, μάλιστα, γίνεται γνωστό πως τα δύο πρόσφατα περιστατικά δεν είναι πρωτοφανή, αλλά οι τελευταίοι κρίκοι μίας αλυσίδας. Προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας αφενός επειδή είχε υποτιμηθεί η σημασία τους, αφετέρου για να μην προκληθεί ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν πρόκειται απλώς και μόνο για ανώριμους τσαμπουκάδες, αλλά για ένα ρεύμα, εμπνευστής του οποίου είναι ο ακραίος Αλβανός εθνικιστής Κρεσνίκ Σπαχίου, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία”. Ο Σπαχίου προσπαθεί να στρατολογήσει νεαρούς Αλβανούς που έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες. Δικαιολογημένα θεωρεί πως η καλλιέργεια του αλβανικού εθνικισμού στους Αλβανούς μετανάστες και ειδικότερα σ’ όσους με περισσή επιπολαιότητα η ελληνική Πολιτεία έχει δώσει την υπηκοότητα, θα αποτελέσει ένα πολιτικό όπλο των Τιράνων στις σχέσεις τους με την Αθήνα.

Επιχείρηση Τσαμουριά

Το σύμβολο του αετού είναι το εθνικό αλβανικό σύμβολο, αλλά η συγκεκριμένη χειρονομία που παραπέμπει σ’ αυτόν άρχισε να διαδίδεται αρχικά μέσα στην Αλβανία μόλις το 2012. Την υιοθέτησε μία ομάδα ακραίων Αλβανών εθνικιστών που οραματίζονται τη “μεγάλη Αλβανία”, η οποία, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνει την ελληνική Ήπειρο και ίσως και νοτιότερες περιοχές!

Η “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία”, όπως ονομάστηκε αυτή η ομάδα, έχει πια μετατραπεί σε κόμμα και βρίσκει απήχηση σε νέους κυρίως ψηφοφόρους. Το 2012, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του αλβανικού κράτους, ο ηγέτης της και αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης μεθόδευσε τη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι μέχρι τότε άτυπες και διάσπαρτες ομάδες Αλβανών εθνικιστών στην Ελλάδα άρχισαν να βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς και να μετατρέπονται σε δίκτυο με ανθελληνικό πρόσημο. Η οικονομική κρίση έπληξε βέβαια και τους Αλβανούς μετανάστες, γεγονός που ώθησε κάποιους από αυτούς να στραφούν στον αλβανικό εθνικισμό. Τότε ήταν που εκπονήθηκε το «σχέδιο άλωσης», όπως το αποκαλούν οι ίδιοι οι οραματιστές της δημιουργίας ενός αλβανικού εθνικιστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στόχος όχι μόνο η διεκδίκηση μειονοτικών δικαιωμάτων, αλλά και η υποστήριξη από τα μέσα αφενός των απαιτήσεων που προβάλουν οι Αλβανοτσάμηδες, αφετέρου του οράματος της “μεγάλης Αλβανίας”.

Το εν λόγω σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή το 2014. Ο ισχυρισμός του αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Βίσιο Αγιάζι Λίκα στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Αλβανικής Βουλής ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ελληνικοί εξτρεμιστικοί κύκλοι επιθυμούν να αποσχιστεί η περιοχή της Χιμάρας ως νέα Κριμαία σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.  Ήταν η περίοδος που ο παραδοσιακός ανθελληνισμός έμπαινε σε νέα φάση με κύριο όχημα την ενσωμάτωση και ανάδειξη του Αλβανοτσάμικου σε κεντρική ορίζουσα της πολιτικής των Τιράνων έναντι της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Σπαχίου, με τη στήριξη του βαθέως αλβανικού κράτους και παρακρατικών στοιχείων δρομολόγησε την επιχείρηση προσηλυτισμού νεαρών Αλβανών που ζούσαν στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει κάτι πιο αποτελεσματικό από το να έχεις μικρές βόμβες έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικό της Ελλάδας. Έτσι αντιμετώπιζαν τα παιδιά αυτά. Στόχος τους ήταν να λειτουργήσουν με τη λογική μιας προπαγάνδας του δρόμου και να πετάνε κάθε τόσο φωτιά σ’ ένα ιδιαίτερα εύφλεκτό υπόστρωμα».

Ο ίδιος ο Σπαχίου έχει πει σε μία εκδήλωση στην Αλβανία ότι «εκατοντάδες νέοι πατριώτες της Αλβανίας κατάφεραν μετά από αρκετές εβδομάδες προσπάθειας να ιδρύσουν παραρτήματα της “Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας” στην Ελλάδα. Στο τέλος θα συμμετάσχουμε και σε εκλογικές αναμετρήσεις στη γειτονική Ελλάδα. Μάλιστα στις τοπικές εκλογές αναμένεται πάνω από 500.000 Αλβανοί με δικαίωμα ψήφου να υποστηρίξουν το πρώτο αλβανικό κόμμα στην Ελλάδα». Κεντρικό ιδεολόγημα είναι ότι η Αλβανία πρέπει να διεκδικήσει όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά και τη δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα τους, οι «αιμοσταγείς Έλληνες αποτελούν την πηγή δεινών, επειδή έκαναν εθνοκάθαρση σε βάρος των Τσάμηδων». Η “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία” προσφέρει σε νέους Αλβανούς εθνικιστές, συχνά με ελληνική υπηκοότητα, «μία πλατφόρμα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών στην Ελλάδα».

Οι μεταξύ τους συναντήσεις λάμβαναν χώρα ακόμα και σε πλατείες το βράδυ υπό τη μορφή παρέας που συζητάει, αποφεύγοντας συνεστιάσεις και συμπεριφορές που μπορούν να παρακολουθηθούν εύκολα. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να κατεβάσει υποψήφιους στις ελληνικές εκλογές, να εγείρει διεκδικήσεις και στην κατάλληλη συγκυρία να προκαλέσει αστάθεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι Αλβανοί εθνικιστές επιδιώκουν να προσελκύσουν σ’ ένα δεύτερο οργανωτικό κύκλο και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, με σκοπό την κατάλληλη συγκυρία να μπορούν να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ελληνική Πολιτεία, ακόμα και μέσω κινητοποιήσεων.

Διασύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και εθνικιστικής δράσης

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά  χωρίς το “μακρύ χέρι” των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών. Για προφανείς λόγους, οι αλβανικές υπηρεσίες αποφεύγουν να εμπλέκονται απευθείας, προτιμώντας να αναθέτουν αποστολές σε κυκλώματα της εν Ελλάδι αλβανικής μαφίας, η οποία αναπτύσσεται και κερδίζει έδαφος στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει όσμωση και διασύνδεση του αλβανικού εθνικιστικού δικτύου και ομάδων της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, Αλβανοί κακοποιοί στρατολογούνται και μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε φανατικούς εθνικιστές. Κατά τις ίδιες πηγές, «έχει αποδειχθεί ότι στα γεγονότα του 2008 συμμετείχαν τέτοια στοιχεία. Δεν είχαμε μόνο λεηλασία καταστημάτων από αλβανικές συμμορίες. Έλαβαν χώρα και διαδηλώσεις με αλβανικές σημαίες και εθνικιστικά συνθήματα».

Η “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία” δεν διαπλέκεται μόνο με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες και με ομάδες της εδώ αλβανικής μαφίας. Διαπλέκεται και με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνο παρακολουθούν το αλβανικό εθνικιστικό δίκτυο στην Ελλάδα, αλλά και ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς.

Στρατιωτική πηγή μας λέει: «Κατανοώ το σοκ που προκάλεσαν οι φωτογραφίες στην κοινή γνώμη. Σε μας αποτελεί κοινό μυστικό ότι σχεδόν σε κάθε νέα σειρά νεοσυλλέκτων υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις. Οι νεαροί αλβανικής καταγωγής κατά κανόνα λειτουργούν σαν κλειστή ομάδα που απομονώνεται και έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους υπόλοιπους. Κάποιοι έχουν και τατουάζ. Ακόμα πιο επιθετικοί είναι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με Βορειοηπειρώτες ή με νεοσύλλεκτους αλβανικής καταγωγής που δεν συμμετέχουν στην κλειστή ομάδα και προτιμούν να μιλάνε ελληνικά και να συναναστρέφονται ελληνικής καταγωγής στρατιώτες. Αυτούς τους τελευταίους τους κατηγορούν για προδοσία και τους εκφοβίζουν».

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στη δράση της “Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας”. Ο ανθελληνισμός έχει εδραιωθεί για τα καλά και στην κεντρική πολιτική αλβανική σκηνή. Το επιβεβαιώνουν, εξάλλου,  τα πρόσφατα γεγονότα: η αναγόρευση της απαίτησης των Αλβανοτσάμηδων σε κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής των Τιράνων, η κλιμάκωση των κινήσεων αφελληνισμού της Χιμάρας, αλλά και οι πρόσφατοι ανιστόρητοι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Ράμα για τον Γεώργιο Δούσμανη και την Ακρόπολη.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και μία επιστολή Αλβανών διανοούμενων στην αγγλική, αλβανική και ελληνική γλώσσα, η οποία στάλθηκε στην Ελληνική Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην αλβανική Βουλή. Με την επιστολή ζητούν δικαιώματα για τους Αρβανίτες, νεκροταφεία και απόδοση των περιουσιών και της ελληνικής ιθαγένειας στους Αλβανοτσάμηδες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποφύγουν την καταδίκη ως συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής.

Με την επιστολή ζητείται από την Ελλάδα να θεσμοθετήσει την αλβανική ως πρώτη επίσημη γλώσσα σε περιοχές όπου κατοικούν «αυτόχθονες πολίτες αλβανικής εθνικότητας» (Αρβανίτες) ειδικά στις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Κόνιτσας, Ιωαννίνων, Φιλιατών, Μαργαρίτη, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Πρέβεζας και Σουλίου! Τα Τίρανα υποστήριξαν αυτό το διάβημα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Ράμα παίζει δυνατά το ανθελληνικό χαρτί, θεωρώντας πως αυτό τον ενισχύει πολιτικά και εκλογικά. Θεωρεί, μάλιστα, πως η καλλιέργεια του αλβανικού εθνικισμού στους Αλβανούς μετανάστες θα του εξασφαλίσει ένα μοχλό πίεσης σε βάρος της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό διοχετεύουν μαζικά σε αλβανικής καταγωγής μαθητές σχολικά βιβλία με εθνικιστικό περιεχόμενο και χάρτες της “μεγάλης Αλβανίας”. Πρόσφατα συνελήφθη στην Κακαβιά υπάλληλος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μετέφερε τέτοιο υλικό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.