Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και το τζίνι του πολέμου – Θερμό επεισόδιο ή σύρραξη;
20/06/2020Στη χθεσινή του συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Άμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Στη δημοσιότητα κυριάρχησαν οι δηλώσεις του πως «όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» και πως όποιος τα βάλει με την Ελλάδα θα πληρώσει πολύ βαρύ κόστος.
Όμως, εξίσου σημαντική ήταν η δήλωσή του ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει σημειακή εμπλοκή. Δηλαδή αν ξεσπάσει σύγκρουση στο Καστελόριζο ή όπου αλλού αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί εκεί αλλά θα επεκταθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό σύστημα. Επίσης, κάποια στιγμή στην ομιλία του ανέφερε ότι «και ο πόλεμος πρέπει να διεξάγεται με πολιτισμένο τρόπο».
Κερασάκι στην τούρτα ήταν στο τέλος της συνάντησης με τους δημοσιογράφους όταν δήλωσε πως τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπορούν να αντέξουν παρά το πολύ πέντε λεπτά όταν ξεσπάσει μια σύγκρουση. Αυτή είναι μια κλασική ρήση του Φον Μόλτκε του Πρεσβύτερου και αναφέρεται, φυσικά, όχι σε “λελογισμένες” στρατιωτικές “εμπλοκές” που είναι άκρως ελεγχόμενες αλλά στο όταν το τζίνι του πολέμου αφεθεί να βγει από το μπουκάλι.
Γενικά, με αριστοτεχνικό τρόπο, παίρνοντας πάσες από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναλύοντας τις διεθνείς σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παραθέτοντας ρήσεις του Mearsheimer, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν μεγάλο ηγέτη και δηλώνοντας ότι επιδιώκουμε την καλή γειτονία με την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χωρίς να εμφανιστεί επιθετικός με “νταηλίδικο” τρόπο, πέρασε για πρώτη φορά ένα σοβαρό μήνυμα αποτροπής, λέγοντας ανάμεσα από τις γραμμές, ότι προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για κάποια “εμπλοκή” ή για “θερμό επεισόδιο” αλλά και για πολεμική αναμέτρηση μεγάλης κλίμακας, αν το κρίνουμε σκόπιμο.
Άρα, η στρατηγική της “ελεγχόμενης έντασης” που βολεύει την Τουρκία, χθες υπέστη ένα σκληρό πλήγμα. Μεταξύ των άλλων, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να επιτύχει ένα κρισιμότατης σημασίας στοιχείο για μια επαρκή αποτρεπτική πρόταση, τον έλεγχο της κλιμάκωσης (escalation control), όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι πρέπει να πράξουμε ο Καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, θεμελιωτής της μελέτης της αποτροπής στην Ελλάδα.
Σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υβριδικής εισβολής της Τουρκίας στον Έβρο πριν από μερικούς μήνες, αυτή η “ευγενική”, “πολιτισμένη” αλλά και παγερά πειστική δήλωση ότι εμείς, με ηρεμία και ψυχραιμία, προετοιμαζόμαστε «να περάσουμε την πύλη του φρενοκομείου», αν το επιλέξει η Τουρκία, συνιστούν ένα άλμα στην ελληνική αποτρεπτική στρατηγική έναντι του τουρκικού επεκτατισμού και αυτό, εν πολλοίς, πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Ήδη βέβαια, κάποια από τα φερέφωνα της Τουρκίας μέσα στο ελληνικό σύστημα εξουσίας, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για το ότι έκανε τη δουλειά του και υπηρέτησε την αποτροπή, δίνοντας έτσι και μια ευκαιρία στη διατήρηση της ειρήνης εν παραλλήλω με την υπεράσπιση της εθνικής υπόστασης. Έσπευσαν μάλιστα να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να “τον βάλει στη θέση του”. Μένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία θα τους κάνει το χατίρι…