ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο αθεόφοβος Τσελίκ και το ηχητικό “κανόνι”

Ο αθεόφοβος Τσελίκ και το ηχητικό "κανόνι"

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, για το μεταναστευτικό και τον εξοπλισμό που έχει η χώρα μας για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο λεγόμενο “ηχητικό κανόνι”, του οποίου ο ήχος είναι ουσιαστικά σαν συναγερμός αυτοκινήτου. Την ίδια ώρα η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε, ότι προκαλεί σοβαρές ζημιές στην υγεία των προσφύγων και ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτό το όπλο σε ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα για να γλιτώσουν από το θάνατο. «Πώς μπορείτε να μιλάτε για ευρωπαϊκές αξίες; Είναι ντροπή», δήλωσε ο αθεόφοβος Τσελίκ, ξεχνώντας ότι είναι η χώρα του και ο πρόεδρος του που έχουν εργαλειοποιήσει τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων.

Για άλλη μία φορά πάντως δεν ξεκαθάρισε αν προσπαθούν να γλιτώσουν από το θάνατο στην Τουρκια, καθώς δεν φτάνουν στον Έβρο διασχίζοντας κάποια εμπόλεμη ζώνη, αλλά ένα κράτος σε ενταξιακές (ή πάντως τελωνειακές) διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Τσελίκ ανέφερε και πάλι τους γνωστούς ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το ελληνικό Λιμενικό βυθίζει σκάφη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Πούλησε μάλιστα και εξυπνάδα, λέγοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες βυθίζονται στη Μεσόγειο».

Πόνεσε ο Τσελίκ

Εν τω μεταξύ με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης, ορίζεται ότι οι μετανάστες μπορούν νομίμως να αιτούνται ασύλου στην Τουρκία, η οποία αναφέρεται ως ασφαλής χώρα. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι στην Τουρκία μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο οι προερχόμενοι από τη Συρία, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Σομαλία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η υπουργική απόφαση αναγνωρίζει ότι η γειτονική χώρα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, όπως οι υπήκοοι των προαναφερομένων χωρών, να μπορούν να υποβάλουν εκεί το αίτημά τους για τη χορήγηση ασύλου, αντί να έρθουν στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, η ΚΥΑ, «λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας» αναγνωρίζει ότι η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα».

«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης. Πρόσθεσε επίσης ότι «πολίτες από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα» και χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι