Ο άτυπος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Νεφέλη Λυγερού
1028
Ο άτυπος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Νεφέλη Λυγερού

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε χθες τη Νορβηγία, σε μία πολιτικής, διπλωματικής και σημειολογικής αξίας επίσκεψη. Με τον τρόπο αυτό θέλει να τονίσει τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα ως δυτική χώρα, η οποία, ωστόσο, έχει ανοικτούς διαύλους με χώρες που βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές.

Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε στο Όσλο με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, ενώ οι συζητήσεις τους εστιάστηκαν στις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι πολλά εκείνα που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Προφανώς, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθησή τους, αλλά το κίνητρο για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας είναι άλλο.

Η ουσία βρίσκεται στα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος που θα τέθηκαν επί τάπητος, όπως το μέλλον της Ευρώπης, οι σχέσεις ΕΕ-Νορβηγίας, η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Πόσο, όμως, αφορούν όλα τα παραπάνω τη Νορβηγία; Από ό,τι άφησαν πηγές του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών να εννοηθεί, η Ελλάδα διεκδικεί τον ρόλο του άτυπου εκπροσώπου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Στο μενού, άλλωστε, βρέθηκε και το Σκοπιανό, αλλά και το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, θέμα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Ρώσος προκαθήμενος είχε μιλήσει ακόμα και για σχίσμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Νίκος Κοτζιάς θα απηύθηνε  και ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (NUPI).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.