Ο Δένδιας στο Κάιρο – Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά
05/03/2021Η ελληνική διπλωματία επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά στον απόηχο του τουρκικού ανοίγματος προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κάιρο. Την είδηση ανάφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας τη συχνότητα των επαφών και των επικοινωνιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η ατζέντα τους θα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, την οικονομική συνεργασία, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Η επίσκεψη θα εστιαστεί στη συνέχεια του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
Ο Νίκος Δένδιας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφτεί και την Κύπρο. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του κ. Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, τόνισε ότι είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ χωρών.
Η τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου που έχε αντιτουρκικό πρόσημο δεν εμπόδισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσεγγίσει το Κάιρο για διαπραγματεύσεις με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων. Επισήμανε, ότι όταν ότι η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα «νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ».
Ισορροπίες
Η Αίγυπτος επιδιώκει να διατηρήσει τις ισορροπίες από τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο, δεν προχώρησαν σε συμφωνία για την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όπου δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post με το άρθρο της “Ισραήλ και Αίγυπτος δεν έχουν ανάγκη συμφωνίες με την Άγκυρα”, επισημαίνει ότι «η Τουρκία έχει επινοήσει έναν νέο φαντασιακό «συμβιβασμό» – αυτή τη φορά με την Αίγυπτο – μετά από την αποτυχημένη της προσπάθεια να φτιάξει ένα ανάλογο στόρι με το Ισραήλ, την περασμένη χρονιά».
Επισημαίνει ακόμα ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία – και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει μία πολύχρονη πολιτική συμπόρευσης με την Ελλάδα και την Κύπρο». Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το ισραηλινό πεδίο Λεβιάθαν με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρεια Αίγυπτο.
Το Ισραήλ παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης που γίνονται από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν τον εμπιστεύεται και δεν προτίθεται να κατασκευάσει αγωγό προς την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παραπάνω συμφωνία. Η κυβέρνηση του Τελ Αβιβ σχεδιάζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικής διαδρομής. Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου αποδεικνύεται συμπαγής, καθώς όλα τα κράτη έχουν ανοιχτά μέτωπα με τoν Ερντογάν