Ο επαναλαμβανόμενος εκβιασμός με την Ειρηνευτική Δύναμη

Ο επαναλαμβανόμενος εκβιασμός με την Ειρηνευτική Δύναμη, Κώστας Βενιζέλος

Κάθε φορά που συζητείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θέμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δηλαδή κάθε έξι μήνες, κάνει την εμφάνιση του ο μπαμπούλας της αποχώρησης ή της αλλαγής του καθεστώτος της Ειρηνευτικής Δύναμης. Κάθε φορά που ξεκινούν οι διεργασίες ενόψει της υποβολής της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρωτίστως όμως για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας για έξι ακόμη μήνες, ξεκινά η ίδια η ιστορία.

Στα παρασκήνια αφήνονται να αιωρούνται διάφορα σενάρια καταστροφολογίας για την ελληνική πλευρά που χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τη Λευκωσία. Είναι σαφές πως οι πιέσεις και τα σενάρια δεν αφορούν την Τουρκία, που ευνοεί την μη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εάν αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη η Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ελληνοκύπριοι θα αφεθούν στο έλεος των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Εάν αλλάξει το καθεστώς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αντικατασταθεί το ψήφισμα συγκρότησης της Δύναμης, το 186 του 1964, θα αμφισβητηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 1964 με την τουρκοανταρσία, την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κράτος, που στόχο είχε να υπονομευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να διαλυθεί, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαναβεβαίωσε ουσιαστικά τη διεθνή αναγνώρισή της. Σφράγισε, εν πολλοίς, τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έκτοτε διεξάγεται μια μάχη επικράτησης. Η Λευκωσία, κυρίως μετά το 1974, προσπαθεί, αγωνίζεται να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και η Άγκυρα, και δια των εγκάθετων της στα κατεχόμενα, να τη διαλύσουν. Συνεπώς οι όποιες κινήσεις γίνονται από τρίτους, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, ενισχύουν τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Γιατί ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους;

Όσοι θέτουν οικονομικό θέμα, όπως οι Αμερικανοί, να υπενθυμίσουμε πως το 70% του προϋπολογισμού της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο καλύπτεται από την Κύπρο και την Ελλάδα. Η αμερικανική στάση σαφώς και έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική που υιοθετήθηκε από τη διοίκηση Τραμπ για μείωση των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ ανά τον κόσμο. Αυτό, όμως, προκαλεί προβλήματα και περιπλοκές για την Κύπρο. Δεν μπορεί να μπαίνουν όλες οι Αποστολές στο ίδιο τσουβάλι.

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να μην αφήσει την Κύπρο στις ορέξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Μπορεί κανείς να διανοηθεί τι μπορεί να συμβεί εάν οι κατοχικές δυνάμεις θελήσουν να προελάσουν, ακόμη και για να καταλάβουν τη νεκρή ζώνη; Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει τους διεθνείς παίκτες σήμερα να κάνουν κινήσεις αλλαγής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή περαιτέρω μείωσης της Δύναμης ή το ακραίο σενάριο της απόσυρσής της είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του ΟΗΕ, δια της κ. Τζέιν Χολ Λούτ, για επανάληψη των συνομιλιών.

ΣΗΜ: Ως τι γίνεται δεκτός στην έδρα του ΟΗΕ ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι; Ποιον εκπροσωπεί; Την κατοχική Τουρκία; Σημειώνεται συναφώς ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητά μόνο με τον κατοχικό στρατό. Συνεπώς;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx