Ο Ερντογάν δεν επιλέγει το σενάριο της επιστροφής
06/03/2018Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κλίμα στην Τουρκία διαψεύδουν την αισιοδοξία. Ο Ερντογάν δείχνει να επιλέγει άλλο δρόμο. Οι δυο Έλληνες μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Η δικαστική προσφυγή για παύση της προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών εξετάσθηκε σήμερα στο πρωτοδικείο της Ανδριανούπολης. Παρόντες ήταν οι δικηγόροι τους Selin Özel και Hakan Yalçıntuğ και οι γονείς τους. Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ λοχίας Δημήτρης Κουκλατζής, παρέμειναν στις φυλακές και δεν μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Εκτιμάται ότι μπορεί να ανακοινωθεί από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την μια εβδομάδα αργότερα. Ενδεικτική πάντως των προθέσεων της Τουρκίας είναι η κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F, στις οποίες κρατείται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του HDP (κουρδικό κόμμα) Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, όπως αναφέρει σημερινό τουρκικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Σύμφωνα με διαρροές κάνουν λόγο για «αντιφάσεις στις καταθέσεις των στρατιωτικών». Διαψεύδεται, όμως, από τα περισσότερα δημοσιεύματα, η οποιαδήποτε σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας βρει άσυλο στην Ελλάδα.
Ό,τι και αν ισχυρίζονται τα τουρκικά Μίντια, η πραγματικότητα είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης και βεβαίως όχι της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τη μεταχείριση που θα έχουν οι δύο συλληφθέντες. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία:
Τα τρία σενάρια
Το πρώτο και δυσμενέστερο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος, υιοθετώντας μία άτεγκτη στάση. Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα περιορίζεται στην «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Σε αυτή ίσως προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία.
Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι θα τραβήξουν το σχοινί, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο και θα σέρνουν την Ελλάδα σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιου είδους διπλωματικού εκβιασμού εκ μέρους της Άγκυρας.
Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να τεθεί ατύπως στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων που τους έχει δοθεί άσυλο στην Ελλάδα. Από αυτό το σενάριο ο Ερντογάν θα επιτύχει να κλείσει το στόμα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για μαλθακότητα ως προς την Ελλάδα. Επίσης, επιθυμεί να αποπροσανατολίσει και την τουρκική κοινή γνώμη από την έλλειψη σημαντικής στρατιωτικής προόδου στις επιχειρήσεις στο μέτωπο του Αφρίν.
Το δεύτερο σενάριο είναι και το ευτυχέστερο. Το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί. Θα ισχύσει μονάχα η «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Στην περίπτωση αυτή, η περιπέτεια των στρατιωτών θα λάβει τέλος. Θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν θα έχει αποφύγει να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές, προκαλώντας έτσι και δυσφορία στη Δύση. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, άλλωστε, έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα εδώ. Προς το παρόν, πάντως, το εν λόγω σενάριο φαίνεται το λιγότερο πιθανό.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο. Παρ’ ότι δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπίας, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν πως τα πράγματα βαδίζουν σ’ αυτό τον δρόμο.
Το γενικότερο κλίμα στις διμερείς σχέσεις
Τη στιγμή που η Αθήνα αναμένει με εύλογη αγωνία να κλείσει το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, αποκλείοντας περαιτέρω περιπλοκές, η Άγκυρα συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση. Αποδεικνύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο. Ακόμα και διεθνείς παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε άλλη στιγμή στο παρελθόν, κατά την οποία η Τουρκία να ήταν τόσο μακριά από τη Δύση και την ΕΕ.
Η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι καμία γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, χωρίς τουρκική συγκατάθεση. Συνεχίζοντας το κρεσέντο απειλών, ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ προειδοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην επιχειρήσουν έρευνες στα “οικόπεδα” για τα οποία έλαβαν άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία: «Εάν έχετε το θάρρος μπείτε! Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε».
Ο εμβολισμός του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από την τουρκική ακταιωρό «Ουμούτ» στην περιοχή των Ιμίων σηματοδότησε την αρχή μίας ιδιαίτερα ανησυχητικής περιόδου, κατά την οποία η τουρκική Ακτοφυλακή έχει σαφείς εντολές για αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, καθιστώντας πιθανό ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο.