Ο Ερντογάν επιστρέφει στην πεπατημένη μετά τη Βάρνα

Ο Ερντογάν επιστρέφει στην πεπατημένη μετά τη Βάρνα, Νεφέλη Λυγερού

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Μπορεί στη Βάρνα ο Ερντογάν να υιοθέτησε συγκριτικά χαμηλούς τόνους, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, αλλά επί της ουσίας δεν φαίνεται να έχει κάνει βήμα πίσω. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά η ΕΕ χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα, αν και απέφυγε οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί σαν πρόθεση ρήξης με την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος άκουσε, αλλά δεν ανέλαβε δεσμεύσεις, επιμένοντας στην τακτική του να κάνει σκληρό παζάρι.

Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα και για το ζήτημα της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι Τουσκ και Γιούνκερ το έθεσαν, αλλά ο Ερντογάν πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, παραπέμποντας στην ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη! Άφησε, ωστόσο, να φανεί ότι αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του αυτή θα μπορούσε να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα!

Πάντως, λίγες ώρες μετά τη σύνοδο της Βάρνας απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα αποφυλάκισης τους, ενώ απειλούνται με ποινή πέντε ετών. Ο δικαστής που εξέτασε το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι, με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία – ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιχείρηση διεθνοποίησης της ομηρείας των δύο στρατιωτικών. Το θέμα έφερε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας Αλμπέρτο Κόστα. «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών (Τέρενς Κουίκ) εδώ στη Βουλή με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας».

Το παραλήρημα του Μπαχτσελί

Παραλλήλως με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά στο Καστελόριζο. Στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Στον πολιτικό στίβο κυριαρχεί ένα ανθελληνικό-εθνικιστικό παραλήρημα. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί και σύμμαχος του Ερντογάν είπε τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας νόμιζε πως θα βρει τα δίκτυα άδεια, άνοιξε το στόμα του και μπήκε στην λογική του ό,τι πάρει θα είναι κέρδοςΑυτός ο τύπος προσπάθησε να δοκιμάσει την υπομονή μας. Τόλμησε να τρίξει τα δόντια του στην Τουρκία. Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος και έχει ξεχειλίσει με τους παππούδες εκείνων που λένε σήμερα λόγια του αέρα. Είναι μάταια η προσπάθεια της Ελλάδας να αρχίσει να ξύνει τη διαφορά στα Ίμια. Αυτά δεν είναι αστεία. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος κουρσάρου που θα ανεχτεί της άνομες δραστηριότητές στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Στο παρεμφερές μήκος κύματος και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Υποστήριξε πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων, υπονοώντας την Ελλάδα. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός. Και εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

Τηλεφώνημα Τραμπ-Ερντογάν

Η Τουρκία δεν περιορίζει τις τριβές και τα ανοιχτά μέτωπα μόνο με τις γειτονικές της χώρες. Ένας Γερμανός υπήκοος συνελήφθη εκεί, αφού επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί σε μια κουρδική πολιτοφυλακή. Ο 28χρονος πρώην στρατιωτικός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, συνελήφθη την 14η Μαρτίου κοντά στη συριακή μεθόριο κοντά στο Σιρνάκ, σε μια στρατιωτική ζώνη όπου απαγορεύεται η πρόσβαση.

Νέα επιπλοκή, όμως, σημειώθηκε και στις σχέσεις Χάγης-Άγκυρας. Ένας Ολλανδός διπλωμάτης, που κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον τη χώρα, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Trouw, που δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ολλανδός διπλωμάτης φεύγει από την Τουρκία». «Πρόκειται για έναν Ολλανδό διπλωμάτη με τα αρχικά A.Z., ο οποίος μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένος στο ολλανδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης και ήταν επιφορτισμένος με περιφερειακά θέματα», αναφέρει η εφημερίδα.

Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, βαρύ σκιά στην ίδια προβληματική κατάσταση βάζει και η χθεσινή εφ’ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στη Συρία, όπου –υπενθυμίζουμε– οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx