Ο Ερντογάν της επόμενης ημέρας

Βενιζέλος Κώστας
25
Τα υψηλά ποσοστά του στριμωγμένου Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, που ο Ερντογάν προκήρυξε για τις 24 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα θα κλιμακώσουν τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί αυτή η τακτική να συνδεθεί μόνο με τις εκλογές. Η κλιμάκωση των προκλήσεων, η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμισή τους, συνδέεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν διαφοροποιήσει προς το χειρότερο τις επεκτατικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Παρουσιάζουν να κινείται γύρω στο 50% η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί. Σημειώνεται συναφώς ότι εσχάτως προστέθηκε στη συμμαχία και ένα άλλο εθνικιστικό κόμμα, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (ΚΜΕ), ενισχύοντας τα ποσοστά.

Ενόψει, ωστόσο, και της οριακής νίκης του “ναι” στο δημοψήφισμα πριν έναν χρόνο, αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τον Τούρκο πρόεδρο. Τότε, πριν έναν χρόνο, η απήχηση του Ερντογάν μειωνόταν συνεχώς. Κατάφερε όμως να ανακάμψει με την εισβολή στο Αφρίν και τις άλλες εθνικιστικές εξάρσεις, περιλαμβανομένων και των προκλήσεων σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

Είναι σαφές πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική μετά τις εκλογές και όσοι πιστεύουν το αντίθετο θα διαψευστούν. Γιατί πρωτίστως η τακτική αυτή, των αναβαθμισμένων προκλήσεων, δεν είναι συγκυριακή επιλογή. Την ίδια ώρα και έχοντας προφανώς δυσκολίες στην οικονομία και προβλήματα, που θα διαφανούν στη συνέχεια πολύ περισσότερο, με την εισβολή στο Αφρίν, η Άγκυρα θα πιέζει και θα επιχειρεί να στριμώξει Αθήνα και Λευκωσία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.