Ο Ερντογάν εποικίζει την Αμμόχωστο και εμείς εκλιπαρούμε

Ο Ερντογάν εποικίζει την Αμμόχωστο και εμείς εκλιπαρούμε, Κώστας Βενιζέλος

Η κατοχική Τουρκία προχώρησε χθες και άνοιξε την παραλία στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Είναι ένα βήμα πριν τον εποικισμό της περιοχής και μια αποφασιστική κίνηση για να τεθεί ταφόπλακα στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Ο Ερντογάν, με την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας προχώρησε στην κίνηση αυτή, αγνοώντας διαβήματα και εκκλήσεις.

Η κίνηση αυτή έγινε για δυο λόγους: Πρώτον, για να ενισχυθεί στις “εκλογές” της ερχόμενης Κυριακής στα Κατεχόμενα, ο ευνοούμενος και εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ. Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης έγιναν στην Άγκυρα, στην κοινή συνέντευξη τύπου των Ερντογάν και Τατάρ. Τώρα κατά πόσο θα ευνοήσει αυτή η ενέργεια τον Τατάρ θα διαφανεί εκ του αποτελέσματος. Αλλά αυτό δεν είναι το μείζων. Δηλαδή, δεν θεωρείται η κίνηση αυτή αμιγώς “προεκλογική”.

Δεύτερον, η κατοχική Τουρκία υλοποιεί ένα σχεδιασμό, που αφορά την Αμμόχωστο χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Ξεκινά από την παραλία, δεν “αγγίζει” (ακόμη) τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και κάνει το πρώτο βήμα, καταγράφοντας εν πολλοίς αντιδράσεις. Και ενόψει του γεγονότος ότι οι αντιδράσεις θα είναι οι αναμενόμενες, χωρίς η Τουρκία να έχει κόστος, προφανώς και αναμένεται πως η Άγκυρα θα προχωρήσει με μικρά και μεγάλα βήματα για τον εποικισμό της πόλης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αποστρατικοποίηση της περιοχής και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τον κατοχικό στρατό στο ψευδοκράτος. Αυτό είναι μεν διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικού για να μπορέσει το κατοχικό καθεστώς να αξιοποιήσει και μέσω της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών του ψευδοκράτους, τις περιουσίες. Η Τουρκία προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Εμείς τι κάνουμε;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Αυτή είναι η αντίδραση. Υπήρξε και παρόμοια από την Αθήνα, η οποία είχε την ευκαιρία να τα πει διά ζώσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου, στην Μπρατισλάβα. Θα μπορούσε, βέβαια, ο κύριος Δένδιας να επέλεγε να μην τον δει ως αντίδραση. Αλλά προφανώς και τον συνάντησε για τις διερευνητικές επαφές για τα ελληνοτουρκικά.

Προφανώς τώρα θα πρέπει να αναγνωρίσουν, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκαναν λάθος, όταν εγκαταλείφθηκε η θέση για κυρώσεις. Θέση που είχε η Λευκωσία και που αναμενόταν να στηρίξει η Αθήνα, αν και διαφωνούσε. Τώρα προφανώς θα πρέπει να πάρουν το νήμα από την αρχή και να αποφασίσουν αποτρεπτικά βήματα.

Εάν η επιλογή είναι να εκλιπαρούμε να μας μιλήσει ο εγκάθετος του Ερντογάν, τότε στην Άγκυρα δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Με τέτοιες προσεγγίσεις μάλλον ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης θα προχωρεί ακάθεκτος στην υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδιασμών του σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.