Ελληνική απάντηση στις εχθροπαθείς δηλώσεις Ερντογάν – Μήνυμα και προς Αλβανία
31/08/2023«Oι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες το βράδυ στη γιορτή που έγινε έξω από το προεδρικό μέγαρο για την 101 επέτειο της νίκης της Τουρκίας. «Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», πρόσθεσε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ». Πάντως σκληρή είναι η αντίδραση της Αθήνας που χαρακτηρίζει «εχθροπαθείς» τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.
Σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με δημόσιες δηλώσεις την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.
»Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ‘μεγάλης επίθεσης’ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη πατρίδα μας. την Ανατολία».
Χαιρετισμός του ΝΑΤΟ
Την ελληνική αντίδραση προκάλεσε το μήνυμα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εθνικής ημέρας ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Νωρίτερα η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, με έδρα τη Σμύρνη επανέλαβε περυσινή ενέργειά της και σε ανάρτησή της συνεχάρη την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας το 1922.
Στο διάβημα χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Συγκεκριμένα, η LANDCOM συνεχάρη την Τουρκία για την «Ημέρα Νίκης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία η Άγκυρα γιορτάζει στις 30 Αυγούστου κάθε έτους, τιμώντας τη νίκη των στρατευμάτων της σε βάρος των ελληνικών το 1922.
Στο μήνυμά της η LANDCOM αναφέρει: «Ευτυχισμένη Ημέρα της Νίκης και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί. Σε αυτή την πολύ ξεχωριστή ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».
Since joining #NATO in 1952, Türkiye has participated in multiple operations and exercises and has always demonstrated the great professionalism and tenacity of its soldiers.
Türkiye and #NATO are stronger and safer together! pic.twitter.com/UuADFbqMab
— NATO Allied Land Command (@LANDCMD) August 29, 2023
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτήσει και πέρυσι την ίδια ημέρα και μάλιστα είχε κάνει hashtag το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, με αποτέλεσμα να το διαγράψει στη συνέχεια. Στο περυσινό μήνυμά της είχε αναφέρει: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης. Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Τότε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».
Μήνυμα προς Αλβανία
Όμως, μηνύματα στην Αλβανία και την Τουρκία έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στο Τορίνο. Ερωτηθείς για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ο Φρέντι Μπελέρης.
«Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, της άδικης προσωρινής κράτησης, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως Δημάρχου της Χειμάρρας, έχει τεθεί ήδη από μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά fora. Έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Έχει υπάρξει και πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είχα δε την ευκαιρία να έχω μια εκτενή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο θέσαμε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί Δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου».
Σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε ότι «δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας», με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογαν που προαναφέραμε.
«Είναι η διάθεση της Ελλάδας πάντοτε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. Στηρίζουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως, εμμένουμε πάντοτε στη θεμελιώδη αρχή μας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πράγματι, επιχειρούμε μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας. Να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.
Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε. Είναι αυτονόητο ότι δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας. Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, και θα το επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς του Έλληνες πολίτες, και πάνω απ’ όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μια ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε: «Με τον Ουκρανό ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έχουμε μια άριστη σχέση και αμοιβαία κατανόηση. Έλαβα την πρόσκληση να επισκεφθώ το Κίεβο και την Οδησσό. Είναι στον προγραμματισμό μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, να βρεθώ στις μαρτυρικές αυτές πόλεις και να δηλώσω, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό”.
Για τη θέση της Ρωσίας και την κατάρρευση της Συμφωνίας για τα σιτηρά, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της μας, τόνισε ότι “η Ελλάδα συμμετέχει πολλαπλώς. Πέρα από την προσχώρησή της στη Συμφωνία των G7 που αφορά στην ειρήνευση στην Ουκρανία, η Ελλάδα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την ευρωπαϊκή προοπτική και της Ουκρανίας, συμβάλλει καθοριστικά, ως πρωτοπόρος δύναμη, μέσα στην ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας. Επιπλέον, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης, θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, στα οποία η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Όπως και όπου μπορεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτόν τον άδικο πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας».