Ο Ερντογάν, η αμυντική βιομηχανία του και η κυπριακή απειλή!

Βενιζέλος Κώστας
500
Ο επιτήδειος ουδέτερος δεν το βάζει κάτω, Απόστολος Αποστολόπουλος

Ο Ερντογάν, με το γνωστό θράσος του, χαρακτήρισε την "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία, «κακό γείτονα», που ανάγκασε την Τουρκία να ασχοληθεί με την αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς! Ο ισλαμοφασίστας Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είναι λόγω της Κύπρου που η χώρα του δημιούργησε την αμυντική της βιομηχανία. Είπε δε χαρακτηριστικά πως  «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες». Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη σύνοδο για την αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε και το όνομα των νέων ελικοπτέρων Τ625 που κατασκεύασε η Τουρκία: «Γκιοκμπει» που θα πει «Κύριος Ουρανός» στα ελληνικά.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, από την οποία ο Ερντογάν πήρε διαζύγιο προ πολλού. Επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από μια μικρή χώρα, τμήμα της οποίας κατέχει στρατιωτικά από το 1974 και εντεύθεν για να δικαιολογήσει τους υπερβολικούς εξοπλισμούς της δικής του χώρας. Εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται σε € 352.000.000 (1,9% του ΑΕΠ) το 2018 με δαπάνες που υποδιαιρούνται ως ακολούθως: € 7.900.000 για το Υπουργείο Άμυνας, € 134.200.000 για τη μισθοδοσία μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών και την καταβολή επιδομάτων, € 147.500.000 για την Εθνική Φρουρά (μισθοδοσία ΕΠΥ, μισθοτροφοδοσία οπλιτών, υπηρεσίες συντήρησης) και € 61.900.000 για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (προμήθεια, εκσυγχρονισμός, συντήρηση οπλικών συστημάτων, εκτέλεση έργων που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

Οι δαπάνες για το 2019 θα κινηθούν στα € 358.853.000 σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και συζητείται αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με το αμυντικό περιοδικό Jane’s το προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της Τουρκίας, για το 2019, παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 21,5% σε σχέση με το 2018, στα 17.300.000.000 δολάρια. Οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αφορούν μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβάνουν τη Χωροφυλακή, την Ακτοφυλακή και τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.

Ο φτωχός συγγενής

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defencereview.gr, ο λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας το 2019 είναι διπλός: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η μεγάλη πτώση της λίρας έχει αυξήσει τις τιμές των πρώτων υλών που προμηθεύεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία, άρα και την τελική τιμή των όπλων και των συστημάτων που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο δεύτερος λόγος είναι οι δαπάνες που απαιτούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Συρία.

Η Τουρκία με 355.200 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει ακόμη τις αριθμητικά μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα isozygio.wordpress.com, τo στρατιωτικό δυναμικό της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο εκτιμάται σήμερα σε 34.000 στρατιώτες. Σε αυτούς προστίθενται 3.500 Τουρκοκύπριοι της λεγόμενης «Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας». Αυτοί, σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών με τοπική επιστράτευση από το ψευδοκράτος, φτάνουν τους 26.000 άνδρες (11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή, 10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή).

Το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς υπολογίζεται σε 13.000, περιλαμβανομένου του προσωπικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο αριθμός των εφέδρων ανέρχεται σε 60.000 αξιωματικούς και οπλίτες, εκ των οποίων το 70% είναι ηλικίας από 20-34 ετών, το 20% από 35-45 ετών και το 10% από 45-50 ετών. Εξ΄αυτών, 12.000 συγκροτούν την Εθνοφυλακή και επανδρώνουν περί τους 90 Λόχους Κατοικημένων Τόπων πλησίον της Γραμμής Αντιπαράταξης. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς μειώθηκε η διάρκεια της θητείας από τους 24 στους 14 μήνες και προσλήφθηκαν 3.000 Συμβασιούχοι Οπλίτες (πηγή: isozygio.wordpress.com).

Το ανισοζύγιο δυνάμεων είναι πρόδηλο σε όλα τα επίπεδα και στο πεδίο των εξοπλισμών. Η ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά είναι ο φτωχός συγγενής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.