Ο Ερντογάν καλεί τις ισλαμικές χώρες σε μέτωπο κατά της Ελλάδας
28/11/2022Οξύτατη φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη στη σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας OIC. Επικαλούμενος το Κοράνι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από όλες τις ισλαμικές χώρες να αντιδράσουν «στην καταπιεστική πολιτική της Ελλάδας έναντι των μουσουλμάνων, της μειονότητας αλλά και όσων άλλων μένουν στη χώρα», όπως είπε.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο, σύμφωνα με το Anadolu, για «άδικες και παράνομες πρακτικές κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα εδώ και χρόνια» και πρόσθεσε: «Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει πλέον θεατής της κατάστασης των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ και ζήτησε και σε αυτό το θέμα την υποστήριξη των μουσουλμανικών χωρών: «Προκειμένου η Συρία να απαλλαγεί από τον φαύλο κύκλο των συγκρούσεων, της ανθρωπιστικής κρίσης και της τρομοκρατίας, οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να επιδείξουν ισχυρότερη βούληση και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης. Το παιχνίδι της υποστήριξης του PKK και των επεκτάσεών του με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ΙSIS, πρέπει να τελειώσει».
Νωρίτερα μιλώντας σε άλλη εκδήλωση στο Ικόνιο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο, αλλά δεν θα τα καταφέρει, όπως είπε και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στο Κατάρ, στην έναρξη του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου. Ο Ερντογάν, ανέφερε ότι η συνάντηση κράτηση περισσότερο από μισή ώρα και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου θα εξομαλυνθούν.
Η Ελλάδα να καθίσει ήσυχη
«Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Μιλάει συνεχώς εδώ κι εκεί για εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν διάφορες εκστρατείες εναντίον μας. Θα ανοίξει μια νέα εποχή, μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Φυσικά, στη συνάντηση που είχαμε με τον Σίσι, του είπα ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών.
»Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν μεγάλη ιστορία. Βέβαια τα τελευταία εννέα χρόνια είχαμε πρόβλημα. Είπαμε ότι τώρα οι υπουργοί μας, σε χαμηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσουν ταξίδια και μετά να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις συνομιλίες. Το μόνο μας μέλημα είναι να επιλύσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Φυσικά, μιλήσαμε για διάφορα πράγματα. Εξ όσων πληροφορήθηκα και έμαθα αργότερα, ήταν πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνάντηση και εμείς το ίδιο. Τώρα η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους υπουργούς μας και μετά θα βρεθούμε μαζί στη Μεσόγειο, γιατί οι σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού λαού και του τουρκικού λαού είναι πολύ διαφορετικές».
»Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη δυναμική σε άλλους. Δεν έχει δουλειά η Ελλάδα να εμπλέκεται εδώ πέρα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε, υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να αξιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια με τις χώρες του Κόλπου κατά το δοκούν. Φυσικά όταν αυτό αποκαταστάθηκε, τα παιχνίδια τους χάλασαν. Οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ελπίζω να γίνουν ακόμη καλύτερες. Φυσικά, ταράζουμε ορισμένους κύκλους. Το επόμενο διάστημα θα μπει σε έναν καλό δρόμο και το θέμα με την Αίγυπτο, έτσι μπορεί να μπει στον ίδιο δρόμο και με τη Συρία. Δεν υπάρχουν μνησικακίες στην πολιτική».