Quantcast
Ο Ερντογάν προχωρεί ακάθεκτος – Η ΕΕ συνεχίζει να χρονοτριβεί - slpress.gr
Ο Ερντογάν προχωρεί ακάθεκτος – Η ΕΕ συνεχίζει να χρονοτριβεί, Κώστας Βενιζέλος

Ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, που χρονικά τοποθετείται στις 24 Σεπτεμβρίου, στη διπλωματία θεωρείται αρκετός. Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ελπίζουν πως θα υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης από πλευράς της Άγκυρας. Στο Βερολίνο κυρίως (και στις Βρυξέλλες που ακολουθούν τις γερμανικές νόρμες), ευελπιστούν πως δεν θα αναγκασθούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που θα είναι οι κυρώσεις.

Στα μέτρα, δηλαδή, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο. Η Άγκυρα έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς την αντίδρασή της στο μήνυμα, που έστειλε η ΕΕ. Δεν φαίνεται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, ήταν αναμενόμενη.

Η Άγκυρα, στις γραμμές που συνηθίζει, αντιδρά με το γνωστό επαναλαμβανόμενο αφήγημα. Δύο βασικά μηνύματα προκύπτουν από την ανακοίνωση αυτή: Πρώτον, η κατοχική Τουρκία κάλεσε την ΕΕ να μην αναμιγνύεται στις ενέργειες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας προφανώς να περιορίσει τη διαφορά σε ελληνοτουρκική.

«Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε.H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα». Δεύτερον, φόρτωσε την ένταση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την ΕΕ, η οποία τις υποστηρίζει.

Νέα παράνομη NAVTEX

Την ίδια ώρα, διά του Τσαβούσογλου (συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι “Α Χαμπέρ”), η κατοχική Τουρκία εξήγγειλε τα σχέδια του, στέλνοντας ένα μήνυμα απαξίωσης προς την ΕΕ. Είπε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”, θα παραμείνει στην περιοχή για τρεις μήνες. Όπως ανέφερε θα εκδίδονται τμηματικές Navtex για την παραμονή του “Oruc Reis” στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που θα εκδίδεται και νέα Navtex, αυτό θα εισέρχεται περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα εφαρμόζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μέσα σε αυτές τις επιθετικές κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας, θα πρέπει να καταγραφούν δυο ακόμη κινήσεις, που συνδέονται με τον συνολικό σχεδιασμό.

Πίεση στην Ελλάδα εν μέσω διερευνητικών με την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" – Ένταση με "Τσεσμέ"

Η επαναφορά (όχι τυχαία) στη δημόσια σφαίρα του casus belli από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια (θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων). Δήλωσε πως το casus belli για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας.

Κανέναν δεν ακούει ο Ερντογάν

Η αναφορά αυτή ουδόλως δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ενόψει και της κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας., όπως έδειξε η έκδοση νέας παράνομης Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Κορμακίτη. Η Navtex ισχύει από 29 Αυγούστου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου και οι συντεταγμένες καλύπτουν την περιοχή, που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα , δύσκολα μπορεί να υπάρξει ανατροπή της σημερινής εικόνας; Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να εισέλθουν σε ένα διάλογο, εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι τους. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει. Ούτε τον Τράμπ ακούει ο Ερντογάν, ούτε και την Μέρκελ, παρόλο που η καγκελάριος θα ξαναπροσπαθήσει.

Συνεπώς, στις 24 Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, καθώς ο Ερντογάν θα συνεχίζει στον ίδιο αμανέ, τον προκλητικό και επικίνδυνο. Το επόμενο βήμα, εάν δεν συμμορφωθεί η Άγκυρα, είναι οι κυρώσεις. Δεν είναι αυτοσκοπός, πλην όμως δεν φαίνεται να καταλαβαίνει διαφορετικά ο Ερντογάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.