ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ουσία της επίσκεψης του κομάντο του Ερντογάν στη Θράκη

Η ουσία της επίσκεψης του κομάντο του Ερντογάν στη Θράκη, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η τουρκική προπαγάνδα για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα έγινε ακόμα μια φορά ιδιαίτερα προκλητική κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θράκη. Κατέστησε σαφές ότι «η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας». Η κατά αλλά για το θεαθήναι επίσκεψη, παραπέμπει σε ένα οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής διπλωματίας για την υπονόμευση της ελληνικής υπόστασης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο  Κιράν στην κλειστή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, με προσκεκλημένα μόνο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, το κρατικό πρακτορείου Anadolu και μειονοτικά τουρκόφωνων ΜΜΕ, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Επίσης ανέφερε, σύμφωνα με τη Φωνή της Ροδόπης, ότι «το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας», ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Φυσικά επέκρινε, όπως αναμένονταν, και την ελληνική κυβέρνηση για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις». Τέλος, δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Θεσσαλονίκη και έκανε συστάσεις την κυβέρνηση της Αθήνας για κατασκεύη του.

Η ελληνική μειονότητα της Θράκη παραμένει πάγιος στόχος του Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να επιβάλλει ένα πολιτικό-θρησκευτικό Ισλάμ με χρήση προπαγάνδας και ενός δικτύου εκτεταμένης διείσδυσης. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα για να της προσδώσει πολιτική οντότητα, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα, να επηρεάσει τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ, ο εκπρόσωπος της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, ο οποίος αποτελεί εργαλείο της τουρκικής προπαγανδας υποδέχθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στην Ξάνθη.

Οι προκλήσεις του Κιράν κατά της Ελλάδας, άρχισαν μόλις πατησε τον πόδι του στη Θεσσαλονίκη καθώς έγραψε στο Twitter ότι «πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες…Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα…».

Επιπλέον, σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του Κιράν, παρακάθησαν ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο δημαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Η ουσία της επίσκεψης

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών, που ανέφεραν ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρείται ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του Ερντογάν. Εικάζεται, ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις απαγωγές Γκιουλενιστών σε ευρωπαϊκά κράτη σε συνεργασία με κρατική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ.».

Η προστασία των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί βασικό τομέα δράσης του Κιράν καθώς προωθεί το νεοοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν. Ενεργοποιήθηκε για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια της Δυτικής Μιανμάρ, τους τουρκόφωνους Τάταρους της Κριμαίας, για ομάδες τζιχαντιστών στην επαρχία Χατάϊ και τους Τούρκους του Κοσόβου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να παρέμβει στην κυβέρνηση της Πρίστινα, σχετικά με την απογραφή πληθυσμού που θα γίνει εντός του 2021, δηλώνοντας ότι πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες και προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις ενός “τετελεσμένου” αποτελέσματος. Δηλαδή, ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί χαμηλά ποσοστά για τους Τούρκο-Κοσοβάρους πολίτες.

Οι δραστηριότητες του Κιράν αποδεικνύουν ότι η επίσκεψή του στη Θράκη, μόνο για το θεαθήναι δεν είναι, καθώς εκτός από το συμβολικό της χαρακτήρα, έχει και τον ουσιαστικό, τις επαφές του με “εκπροσώπους” της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι έρμαια των μηαχανισμών της  Άγκυρας. Ωστόσο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η επίσκεψη Κιράν είναι ιδιωτική καθώς τα μέτρα για το κορονοϊό, δεν επιτρέπουν μαζικές εκδηλώσεις και ραντεβού.

Όμως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσημη διάσταση με την εξής ανακοίνωση: «O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Θράκη στις 5-6 Μαΐου 2021. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Κιράν θα συναντηθεί, με αφορμή το μήνα του Ραμαζανιού, πρωτίστως, με το Μουφτή της Κομοτηνής και Ξάνθης,καθώς και με εκπροσώπους θεσμών και οργανώσεων και των μελών της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και επίσης θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

Τουρκική διείσδυση

Επισημαίνεται, τα τουρκικά ΜΜΕ θα  εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την επισκεψή του για να προωθήσουν την “τουρκική υπόσταση” της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας. Ταυτόχρονα, οι συναντήσεις πίσω από τους τέσσερεις τοίχους είναι η ουσία της επίσκεψης, καθώς διαμορφώνουν πολιτική. Επίσης, η δήλωση του Κιράν τον Μάρτιο του 2019 για την μεταναστευτική κρίση του Έβρου, περί “συνθηκών Άουσβιτς” στην περιοχή για τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού για την αποστολή του.

Ο Κιράν αναμένεται να θέσει θέματα: για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” με στόχο να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για “αμέλεια” της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αναστήλωση  μουσουλμανικών μνημείων και για ελλιπή εκπαίδευση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας με τις ενέργειές της, επιδιώκει να επηρεάσει το θυμικό της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας με στοχευμένη ρητορική, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς της με την “Μητέρα Πατρίδα”.  Η τουρκική διείσδυση που έχει “αιχμή του δόρατος” το Τουρκικό Προξενείο, γίνεται και με τη δημιουργία παράλληλων δομών που έχουν να κάνουν με τους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγειονομικής περίθαλψης, της οικονομίας και του εμπορίου.  Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει για την αναγνώριση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” για να δημιουργηθούν και αλλά τέτοιου είδους σωματεία, που υπονομεύουν την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Η ελληνική πολιτεία πρέπει, από την πλευρά της, να επικεντρωθεί στην οικονομική, κοινωνική και εθνική θωράκιση της Θράκης και στη δημιουργία αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή, που θα αποκλείει την αυθαίρετη δραστηριότητα ξένων κύκλων, με στόχο την ανάδειξη μια νέας οικονομικής ελίτ της μουσουλμανικής μειονότητας, που θα είναι υποχείριο της Άγκυρας. Παράλληλα, η Θράκη υπονομεύεται και από εθνομηδενιστικούς κύκλους που επικαλούνται την ύπαρξη “τουρκικής μειονότητας” και  λειτουργούν ως “Δούρειος Ίππος” της Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx