Ο Ερντογάν τα βρήκε σκούρα στον Έβρο και τώρα κοιτάει το Αιγαίο

Ιγνατίου Μιχάλης
1885
Ο Ερντογάν τα βρήκε σκούρα στον Έβρο και τώρα κοιτάει το Αιγαίο, Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πόλεμος στη Συρία μας ενδιαφέρει για πολλούς λόγους, με κυριότερο –πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ανάμειξης των υπερδυνάμεων– επειδή επηρεάζει πρωτίστως την Ελλάδα και κατά δεύτερο λόγο, και την Κύπρο. Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ένα "πόλεμο" –συνηθίσαμε να βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη, ενώ δεν πρέπει– εναντίον της Ελλάδας στον Έβρο και το Αιγαίο. Στον Έβρο βρήκε τα πράγματα πολύ δύσκολα, διότι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει και να μην περιμένει μοιρολατρικά την Τουρκία να επιβάλλει τις εξελίξεις.

Αποδείχθηκε και κάτι άλλο: ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν και για 45 και πλέον χρόνια δεν έχουν λάβει μέρος σε πολέμους, ήταν απόλυτα αποτελεσματικές. Η κατάσταση στο «πολεμικό» πεδίο είναι έκδηλα υπέρ της Ελλάδας.

Το άλλο μέτωπο, στο Αιγαίο, θα δοκιμαστεί όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και ο Ερντογάν υλοποιήσει το δεύτερο μέρος του σχεδίου του. Η αίσθηση που έχουν οι επιτελείς είναι ότι θα στείλει πρόσφυγες σε όλο το μήκος του Αιγαίου από τη Λέσβο μέχρι και το Καστελόριζο. Θα σχηματίσει ένα μέτωπο εκατοντάδων μιλίων πιστεύοντας πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορέσει να καλύψει και να προστατεύσει όλα τα νησιά μας. Κάνει λάθος…

Στον Έβρο, λοιπόν, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τώρα η κυβέρνηση και οι Ε.Δ. πρέπει να δείξουν την ίδια «μαγκιά» και στο Αιγαίο. Και να δώσουν ακόμα ένα μάθημα στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εξευτελιστεί και στη Συρία, και στη Λιβύη, αλλά και στην Ελλάδα -μέχρι της στιγμής. Η πηγή του κακού, λοιπόν, είναι η Συρία. Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν υπέθαλπτε τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, ο εμφύλιος θα είχε ήδη τελειώσει. Και οι πρόσφυγες της Συρίας θα είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Οι διπλωμάτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, πρέπει να εστιαστούν στα εξής: Εάν δεν τερματιστούν οι μάχες στην Ιντλίμπ, 980 περίπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έτοιμοι να εισέλθουν στη χώρα με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Το σενάριο είναι απλά φρικτό. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να στρέψει και αυτούς προς την Ελλάδα και τα νησιά. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Η δεύτερη εξέλιξη, που επίσης μας ενδιαφέρει, είναι η κατάληξη της σύγκρουσης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπουν τη συμφεροντολογική τους σχέση να κινδυνεύει με κατάρρευση και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει και σημαντική οικονομική ζημία στις δύο εύθραυστες οικονομίες τους. Θα συνεχίσουν να κοιτούν τη σχέση τους στη βάση των προσωπικών(!) οικονομικών και λοιπών συμφερόντων ή θα τερματίσουν αυτή τη σχέση επιλέγοντας να σκεφθούν στρατηγικά και μόνο;

Ότι και να αποφασίσουν, οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι πολλές: Εάν τα «σπάσουν», όπως ελπίζουν οι Αμερικανοί, είναι λογικό να σκεφθούμε ότι ο Ερντογάν θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, αν και από αυτόν τον άνθρωπο όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πάσχει από οξεία σχιζοφρένεια, οπότε ουδείς μπορεί να τον ψυχολογήσει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.