Ο Ερντογάν τους κοροϊδεύει και οι Δυτικοί ούτε κουβέντα
07/03/2022Ο ρόλος του «επιτήδειου ουδέτερου» που διαδραματίζει η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας, φαίνεται να αποτιμάται θετικά τόσο από τη Ρωσία, που είναι η εισβάλουσα χώρα, όσο και από τους δυτικούς, που είναι πυρ και μανία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των Ρώσων (υπάρχουν βίντεο) ενώ το παιχνίδι με τα Στενά, έχει διευκολύνει -όσο χρόνο χρειαζόταν- τη Μόσχα και πλέον θα είναι πονοκέφαλος για τους νατοϊκούς. Επί της ουσίας το κλείσιμο των Στενών από τον Ερντογάν δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν επηρεάζει τη Ρωσία.
Είναι προφανές πως ο Ερντογάν αναζητεί ρόλο δίνοντας διαπιστευτήρια μεγάλης δύναμης. Είναι σαφές πως ο ρόλος του «επιτήδειου ουδέτερου», θα είναι όχημα για την προώθηση της αναθεωρητικής του στρατηγικής καθώς εξυπηρετείται από τις ενέργειες Πούτιν ( εισβολή, αλλαγή συνόρων, επιβολή διά της ισχύος των σχεδιασμών του). Χθες ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης είναι μεταξύ των ηγετών, που διατηρεί ακόμη κανάλια επικοινωνίας με τον Πούτιν.
Στα πλαίσια αυτά, έχει επανειλημμένα προτείνει στον Ρώσο Πρόεδρο να φιλοξενήσει στην Τουρκία μια συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του. Κοντολογίς, ο Ερντογάν επιμένει να του αναθέσουν ρόλο «ειρηνοποιού». Ποιος; Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Άγκυρα έχει προτείνει συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Διπλωματικό Φόρου Αττάλειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Μαρτίου. Την πρόταση υπέβαλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για μια πρόταση που κατατέθηκε πριν τον πόλεμο και ο Τσαβούσογλου την “επικαιροποίησε” τώρα, πλην όμως το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι τώρα εφικτό να γίνει η συνάντηση ( πρώτα εάν θα πάνε οι υπουργοί Εξωτερικών, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια).
Η κατοχική Τουρκία κρατά στάση «ουδετερότητας» επειδή, όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, η χώρα του έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία, αλλά για την πλειοψηφία των κρατών.
Η Άγκυρα δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τούτο εντάσσεται στην πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου» και της λογικής πως από τις κρίσεις η Τουρκία πρέπει να έχει κέρδος. Οικονομικό και πολιτικό. Όλα αυτά συμβαίνουν και υπάρχει μια απίστευτη ανοχή από πλευράς της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του λόμπι φίλων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά αποθρασύνουν την κατοχική Τουρκία και αυτό θα το βιώσουμε όλοι, όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και οι υπόλοιποι.