Ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί – Για πόσο ακόμα η Δύση θα επιλέγει κατευνασμό;

Μίχας Ζαχαρίας
2315
Ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί – Για πόσο ακόμα η Δύση θα επιλέγει κατευνασμό;, Ζαχαρίας Μίχας

«Κοιτάξτε τις περιοχές κρίσεων που εκτείνονται  από τη Συρία ως τη Μεσόγειο και τον Καύκασο... οι προσπάθειες να αποκλείσουν την Τουρκία ξετυλίγονται» δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν, ουσιαστικά αναφερόμενος σ’ αυτά που το καθεστώς του πράττει στην περιοχή. Χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ότι η τουρκική στάση δείχνει να έχει ολοένα και μικρότερη σχέση με την πραγματικότητα.

Η σημερινή Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει τις εντελώς παράνομες (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) θέσεις της, επιχειρώντας να τις καταστήσει μέρος μιας ατζέντας διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία εκδίδει non papers, τα οποία ψέγουν την Ελλάδα γιατί πραγματοποιεί ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Την ίδια στιγμή, στην απέναντι ακτή, η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις (EFES), με αποκορύφωνα τις αποβατικές ενέργειες!

Πόσο λογικό είναι να ζητάς τον αφοπλισμό των νησιών από τη στιγμή που η δραστηριότητα ακριβώς απέναντι συνιστά απειλή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση; Ποιος εχέφρων σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ανεξαρτήτως της εξωτερικής πολιτικής που επιλέγει, δεν διαβάζει πίσω από την τουρκική απαίτηση: «αποστρατικοποιείστε τα νησιά για να διευκολύνετε την απόβασή μας»; Και μέχρι να συμβεί αυτό τα νησιά να έχουν καταστεί όμηροι της Άγκυρας, ώστε να μπορεί να εκβιάζει την Ελλάδα;

Αντιδρά το State Department

Οι διερευνητικές συνομιλίες στην πραγματικότητα είναι απόπειρα διαφυγής από την προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή για τη Συμμαχία. Μπορεί η βασική επιλογή να είναι η αποφυγή του διά του κατευνασμού της Τουρκίας, αλλά η Άγκυρα τορπιλίζει ακόμα κι αυτό. Οι θέσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά του State Department, περιέχουν φρασεολογία ασυνήθιστα επιθετική σε βάρος της Τουρκίας:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια». Παρόμοιες θέσεις φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη συνομιλία ανάμεσα στον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ομπράιεν και τον Ιμπραήμ Καλίν, τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου.

Το πρόβλημα παραμένει

Μοναδική πολιτική της Τουρκίας δείχνει να είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου. Με βάση, όμως, όσα έχουν προηγηθεί, η Άγκυρα αδυνατεί να το σκηνοθετήσει πειστικά. Η πολιτική της πάσχει σοβαρά στο επίπεδο της διεθνούς νομιμοποίησης, από τη στιγμή μάλιστα που συνοδεύεται από πλήθος μη φιλικών ενεργειών σε βάρος δυτικών χωρών, τα οποία υποτίθεται είναι οι φυσικοί της σύμμαχοι. Το πρόβλημα για την Ελλάδα εξακολουθεί, όμως, να είναι μεγάλο.

Αφενός η Δύση εξακολουθεί να προτιμά την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, διστάζοντας να επιβάλλει κυρώσεις. Αυτή η πολιτική αναπόφευκτα προϋποθέτει πιέσεις για υποχωρήσεις στην Αθήνα, ή υποσχέσεις για ανταλλάγματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τέτοια ανταλλάγματα θα δώσουν τα λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα τα ίδια φαινόμενα να επαναληφθούν νομοτελειακά.

Η Ελλάδα οφείλει να αντισταθεί στην τουρκικό επεκτατική πίεση. Ασφαλώς και πρέπει να προσπαθήσει πάση θυσία να μη χρεωθεί "πρώτο χτύπημα", αλλά ίσως αυτό καταστεί αναπόφευκτο εάν η Τουρκία ξεπεράσει κάποια όρια. Όρια τα οποία η Αθήνα ίσως πρέπει να ορίσει με σαφήνεια, διακηρύσσοντάς τα διεθνώς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.