ΑΠΟΨΗ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλύπτει την Τουρκία στο Κυπριακό

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλύπτει την Τουρκία στο Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Οι δυο εξαμηνιαίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο ( Κυπριακό),  αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για συγκάλυψη της κατοχικής Τουρκίας. Η εξίσωση του επιτιθέμενου με το θύμα, δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά, παρά ότι προσφέρει πλήρη κάλυψη στον κατακτητή.

Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και εκείνη των Καλών Υπηρεσιών,  παρουσιάζονται οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας περιορισμένες. Και για την μη λύση, αλλά και για το αρνητικό κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται, ευθύνες υπάρχουν- σύμφωνα με τον ΟΗΕ- εκατέρωθεν. Κάνει δε λόγο για διχαστικά αφηγήματα. Και οι δυο εκθέσεις απεικονίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό και την πορεία κατολίσθησης, που έχει πάρει.

Κωδικοποιώντας τα όσα συναφώς αναφέρονται στις εκθέσεις, θα μπορούσαν να αναδειχθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πρώτο, ο Διεθνής Οργανισμός τοποθετεί στην μεγάλη εικόνα του Κυπριακού την αξίωση της τουρκικής πλευράς για τη σύναψη χωριστής συμφωνίας ψευδοκράτους και ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα αφορά την λειτουργία της Δύναμης στα κατεχόμενα. «Στις 19 Σεπτεμβρίου, τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε στη Γραμματεία ένα σχέδιο εγγράφου πλαισίου που υποτίθεται ότι θα επισημοποιήσει τη σχέση μεταξύ της UNFICYP και των τουρκοκυπριακών αρχών», αναφέρει χωρίς να προβαίνει σε οποιονδήποτε σχόλιο. Όταν, μάλιστα, είναι γνωστό  πως τα Ηνωμένα Έθνη συνάπτουν συμφωνίες μόνο με κράτη και όχι με αποσχιστικές οντότητες, δεν μπορεί τα περιγράφεται ως γεγονός- και ασχολίαστα- μια παράνομη αξίωση.

Παραβιάσεις στη “νεκρή ζώνη”

Δεύτερον, επικρίνει και τις δυο πλευρές για παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη από τη στιγμή κατά την οποία είναι γνωστό ότι ο κατοχικός στρατός προελαύνει σε διάφορες περιοχές. Ασκεί δε κριτική στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα μέτρα, που λαμβάνει κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης για την αποτροπή διακίνησης παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Τρίτο, και για την Αμμόχωστο περιγραφική είναι περισσότερο η αναφορά του ΟΗΕ. Επικαλείται τα ψηφίσματα, πλην όμως εάν κάποιος διαβάσει τη σχετική παράγραφο δεν αντιλαμβάνεται τι συνέβη στην περίκλειστη περιοχή: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει ότι στα Βαρώσια, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της έκκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμά του 2646 (2022) για άμεση ανατροπή των ενεργειών που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν παρατήρησε καμία σημαντική αλλαγή στο 3,5% των Βαρωσίων όπου τον Ιούλιο του 2021 είχε ανακοινωθεί ότι το στρατιωτικό καθεστώς είχε αρθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανακαίνιση· Ωστόσο, η αποστολή έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή. Ο καθαρισμός της βλάστησης, οι ηλεκτρολογικές εργασίες, η πλακόστρωση δρόμων και η κατασκευή περιφράξεων συνεχίστηκαν…».

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του έκριναν αναγκαίο να αναφερθούν στην απόφαση των ΗΠΑ για  μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία καταδίκασαν την ανακοίνωση στις 16 Σεπτεμβρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είχαν άρει τους αμυντικούς εμπορικούς περιορισμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023 και αντέδρασαν υποσχόμενοι να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού», αναφέρει ως και ο ΟΗΕ είναι αχθοφόρος των τουρκικών απόψεων. Και συνεχίζει: «Μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για σημαντική αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δήλωσε ότι οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα παραμείνουν αμφίδρομες».

Όλα αυτά και πολλά άλλα, προφανώς έχουν σχέση και με τη στάση της Λευκωσίας έναντι αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού και στην προκειμένη περίπτωση έναντι του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος από της αφίξεως και εντεύθεν, ποσώς δεν λαμβάνει υπόψη τις όποιες ενστάσεις και ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανοχή που επιδείχθηκε έναντι του, τον οδηγούν να ενεργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ΚΔ. Κι αυτό είναι ευθύνη της Λευκωσίας, του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι