ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ιταλός στρατηγός, η περιουσία Ευθυμιάδη και το κόλπο του Ράμα…

Ο Ιταλός στρατηγός, η περιουσία Ευθυμιάδη και το κόλπο του Ράμα..., Ορφέας Μπέτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν πρώην στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας εις βάρος του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για σχέσεις με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για τον απόστρατο στρατηγό της ισχυρής υπηρεσίας Gurdia di Finanza, Φαμπρίτσιο Λίσι (Fabrizio Lisi). Ο Ιταλός στρατηγός Λίσι είχε αναπτύξει περίεργες δραστηριότητες στην Αλβανία, όπου θεωρείται ο στρατηγός της μαφίας Sacra Corona Unita. Ως εκ τούτου, η υπόθεση απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έφερε το θέμα στη Βουλή σε χθεσινή παρέμβασή του.

Οι δραστηριότητες του Ιταλού απόστρατου στρατηγού της αστυνομίας αφορούν σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της μαφίας. Στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ράμα, ο Λίσι ήταν ο επικεφαλής κλιμακίου της ιταλικής Guardia di Finanza, με αποστολή να συνδράμει την Αλβανική Αστυνομία στην καταπολέμηση της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης και στην αποτροπή του λαθρεμπορίου προς την Ιταλία. Ήταν η περίοδος που η καλλιέργεια του χασίς διαδόθηκε σε όλη την Αλβανία, κυρίως σε περιοχές στο Τεπελένι και στην Αυλώνα.

Πρώην στέλεχος της αλβανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, που έχει καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρας σε χώρα της Ευρώπης (Βέλγιο ή Ελβετία) είχε κατηγορήσει τον συγκεκριμένο Ιταλό στρατηγό ότι συναλλασσόταν με το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο λειτουργούσε υπό τον έλεγχο της μαφιόζικης Sacra Corona Unita. Εκείνο όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο στρατηγός Λίσι την άνοιξη του 2021 θεωρήθηκε σαν παράδειγμα σε έρευνα της OCCRP (διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων έρευνας και αποκαλύψεων με έδρα τις ΗΠΑ) για το πώς λειτουργεί στην Αλβανία η διασύνδεση της μαφίας με το κράτος στη διαχείριση οικοδομών.

Η έρευνα είναι συγκλονιστική. Δεν δείχνει μόνο την πιο διαδεδομένη μέθοδο, με την οποία απαλλοτριώνεται αυθαίρετα η ιδιοκτησία ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Ούτε μόνο τον τρόπο που συμμετέχουν Αλβανοί κρατικοί λειτουργοί σ’ αυτή τη συναλλαγή. Η OCCRP εστίασε την έρευνα σε μια υπόθεση που αφορά άμεσα την ελληνική μειονότητα. Κι αυτό αφ’ ενός λόγω της γεωγραφίας (στις περιοχές που κατοικεί), αφ’ ετέρου επειδή οι Αλβανοί την θεωρούν εύκολο θύμα, στοχοποιείται συχνά από επίδοξους “επενδυτές”.

Ο Ιταλός στρατηγός ανακαλύπτει τα έγγραφα

Η υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιογραφικής ομάδας αφορά σε μεγάλη έκταση σπουδαίας τουριστικής αξίας στα παράλια της Αδριατικής, στον κόλπο της Αυλώνας. Η οικογένεια Ευθυμιάδη, με πλούσια εμπορική δραστηριότητα στο δεύτερο σημαντικό λιμάνι της σημερινής Αλβανίας, επένδυε στις αρχές του 20ου αιώνα τα κέρδη της σε ακίνητη περιουσία. Αμέσως μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους το 1913, λόγω απειλών που δέχθηκε, όπως και αρκετές άλλες ελληνικές οικογένειες, έφυγε από την Αλβανία και εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη.

  Μήπως έχουμε μείνει πολύ πίσω στην πολιτιστική διπλωματία;

Πλην, όμως, λόγω του επαγγέλματός του, ο Λίσι πολλές δεκαετίες μετά έμαθε για τα έγγραφα που αποδείκνυαν την τεράστια ακίνητη ιδιοκτησία των άκληρων αδελφών Ευθυμιάδη. Κατά την πολύ γνωστή στη Μαφία μέθοδο για την πρόσβαση, σφετερισμό και αξιοποίηση ξένης ακίνητης περιουσίας, ο Ιταλός στρατηγός ίδρυσε Φιλανθρωπικό Ίδρυμα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο, μάλιστα, τοποθέτησε και πρώην Ιταλό διπλωμάτη που επίσης είχε θητεύσει στην Αλβανία, τον Eugenio Campo.

Σκοπό είχαν να εντοπίσουν την περιουσία των Ευθυμιάδη στον κόλπο της Αυλώνας, στην Νάρτα και το Σβερνέτς, να την κατοχυρώσουν σύμφωνα με τις διαδικασίες του αλβανικού κράτους και μετά την “αξιοποίησή” της να διαχειριστούν οι ίδιοι τα εισοδήματα με πρόσχημα τη φιλανθρωπία και ειδικά για τη διεύρυνση των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας με την Ιταλία! Ωστόσο, μία έκταση πλέον των 30 στρεμμάτων, που ήταν και το καλύτερο κομμάτι των ιδιοκτησιών Ευθυμιάδη στο Σβερνέτς, είχε ήδη εγγραφεί στο όνομα Αρτούρ Σέχου!

Πρόκειται για άτομο από την Αυλώνα, το οποίο με τις υψηλές διασυνδέσεις του στον κρατικό μηχανισμό της Αλβανίας, φέρεται ιδιοκτήτης χιλιάδων στρεμμάτων γης στις παραλίες της Αδριατικής και του Ιονίου! Η δημοσιογράφος και οι φωτογράφοι του OCCRP τον εντόπισαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ και φωτογράφησαν την έπαυλη στην οποία ζει και από κει διευθύνει τις επιχειρήσεις του στο real estate.

Οι “φιλανθρωπικοί” σκοποί

Την περιουσία των αδελφών Ευθυμιάδη, την οποία για “φιλανθρωπικούς σκοπούς” επιχείρησε να σφετεριστεί ο στρατηγός Λίσι είχε προλάβει να την σφετεριστεί ο “Σέχας του κόλπου”, όπως είναι γνωστός, με τη σύμπραξη της κυβέρνησης Ράμα, εάν όχι προσωπικά του ίδιου. Λογικά, λοιπόν, θα προέκυπτε διένεξη. Αποφεύχθηκε, όμως, διότι ο “διορατικός” Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε το νομικό Ενγκέλ (Άγγελος) Αγκάτσι, να εγκαταλείψει το δικηγορικό του γραφείο στη Ρώμη και να έρθει στα Τίρανα να τον συνδράμει ως γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τις πρώτες πράξεις του Αγκάτσι, όπως αποκαλύπτεται, ήταν η επιτυχής “διαμεσολάβησή” του μεταξύ των Ιταλών “φαλανθρώπων” και του Αλβανού καταπατητή Σέχου. Ο Ιταλός στρατηγός Λίσι μαζί με τον Ιταλό διπλωμάτη Campo παραιτήθηκαν της διεκδίκησης, δεχόμενοι ως αντάλλαγμα διαμερίσματα στην Αυλώνα! Είναι προφανή τα όσα κρύβει η συναλλαγή στην προκειμένη περίπτωση, που είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αποκαλύπτει αυτό που είναι γνωστό: όχι απλώς ότι επιτήδειοι Αλβανοί αρπάζουν ελληνικές περιουσίες, όπως και περιουσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ότι τις αρπάζουν με τη σύμπραξη του αλβανικού κράτους. Ανεξαρτήτως της πορείας και των συμπερασμάτων της δικαστικής δίωξης στην Ιταλία δύο είναι τα βέβαια: ότι στην Αλβανία δεν πρόκειται να διενεργηθεί κάποια ανάλογη έρευνα, αν και για την κοινή γνώμη τα πράγματα είναι πασιφανή…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι