Ο Κοτζιάς συστήνει στη Λευκωσία να ασκήσει πιέσεις στη Βρετανία

Κώστας Βενιζέλος
676
Ο Κοτζιάς συστήνει στη Λευκωσία άσκηση πιέσεων στη Βρετανία, Κώστας Βενιζέλος

Να πάψουμε να είμαστε ευγενικοί με τους Βρετανούς, διαμήνυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από τη Λευκωσία. Και δεν έκανε την αναφορά αυτή με αφορμή μόνο τα πρόσφατα, με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με την οποία πρόσφερε κάλυψη στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στον διαχρονικό άξονα Βρετανία-Τουρκία, ενώ μίλησε και για ένα επεισόδιο που είχε με τον κ. Ντάνκαν το καλοκαίρι του 2017.

«Στο Κρανς Μοντάνα, με τον Ντάνκαν είχα καβγά και του είπα ‘δεν θα σου συγχωρέσω αυτά που κάνεις’, γιατί είναι ο άνθρωπος που εμπόδισε να δοθεί λύσει στο Κυπριακό. Όταν ήρθε ο Γκουτέρες με μια πρόταση για τον τρόπο ελέγχου και παρακολούθησης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων, αφού δεν μίλαγαν επί ώρα και με σκούνταγε ο Γκουτέρες να μιλάω, πήρε τον λόγο (ο Ντάνκαν) και είπε πως ‘‘αυτά δεν μας ενδιαφέρουν εδώ και αποδιοργάνωσε τη συζήτηση’’»

Και δεν ήταν μόνο ο καυγάς στο Κραν Μοντάνα. Ο Ντάνκαν, ως γνωστόν, με την πρόσφατη δήλωση του για την κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη Λευκωσία.  Είπε επί τούτου ο Νίκος Κοτζιάς: «Αυτός ο άνθρωπος ήρθε με τον τρόπο του τώρα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κύπρου. Θέλω να πω στους φίλους μου τους Βρετανούς, τους τα είπα και στην Οξφόρδη, ότι θα πρέπει να αφήσουν αυτές τις σκέψεις ότι μπορούν με την Τουρκία να γίνουνε ότι ήταν μπισμαρικές πτέρυγες του 19ου αιώνα τώρα σε σχέση με την ΕΕ.  Δηλαδή Τουρκία και Βρετανία να διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα. Και θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να καθιστούν σαφές πως, αν θέλει με το Brexit ειδικές σχέσεις με την ΕΕ, να μην το διασυνδέει με σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Και το δεύτερο και βασικό μήνυμά του ήταν η υπόδειξη του να ξανακουβεντιάσουμε το θέμα των βρετανικών βάσεων, που είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας. «Αν οι Βρετανοί τις θέλουνε, πρέπει να τους εξηγήσουμε εμείς ότι, για να τις έχουνε, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα» (οι αναφορές Κοτζιά από το ρεπορτάζ Μάριου Πούλλαδου, Sigmalive). Kι όντως, υπάρχει, μια διαχρονική φοβία στη Λευκωσία με τους Βρετανούς.

Γι' αυτό ενώ βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τη Λευκωσία δεν υπάρχει αντίδραση. Γιατί άραγε; Γιατί δεν μπορούν στη Λευκωσία να ξεπεράσουν το φοβικό σύνδρομο έναντι του Λονδίνου. Ακόμη και προχθές το Φόρεϊν Όφις επανέλαβε τη θέση Ντάνκαν. Καμία διάθεση για διορθωτικές κινήσεις, καθώς αυτή είναι η θέση του Λονδίνου. «Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Αυτό το απύθμενο θράσος των Βρετανών δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Γιατί θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν την φιλοτουρκική τους στάση. Πρώτο χαστούκι σήμερα στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν θα συζητηθεί ψήφισμα για αποχώρηση των Βρετανών από τον Μαυρίκιο. Θα πρέπει η Κύπρος να στείλει τα δικά της μηνύματα.


ΣΗΜ: Ο  κ. Νίκος Κοτζιάς μίλησε στην  παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης - Αβέρωφ. Η ρήξη» που παρουσιάστηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Νομικού Κύπρου Χρυσοστομίδη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.