Ο κράχτης της τουρκικής πολιτικής, τα δυο κράτη και η δημοσκόπηση
18/11/2021Τι λένε σήμερα οι Τούρκοι για το Κυπριακό; Καλύτερος εκφραστής από το φερέφωνο της στα κατεχόμενα, τον εγκάθετο της, Ερσίν Τατάρ δεν υπάρχει και χρησιμοποιείται ως “προκεχωρημένο φυλάκιο” και καθημερινός κράχτης της τουρκικής πολιτικής. Ο Τατάρ, καλός και υπάκουος στρατιώτης του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και του “πρέσβη” της Άγκυρας στα κατεχόμενα, έλεγε σε εκδήλωση για την 450η επέτειο της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς με τίτλο “Η Κύπρος στο 450ο έτος της Κατάκτησης: Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο”, πως η πολιτική τους στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν εμπιστεύονται τους Ελληνοκύπριους.
Πρόκειται για ένα εθνικιστικό αφήγημα, που αναζητεί επιχειρήματα για να “τεκμηριωθεί”. Πρόκειται για ένα αφήγημα, που αναπτύχθηκε μετά από την κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, αν και αυτή ήταν έκπαλαι η πολιτική της κατοχικής Τουρκίας. Ο Τατάρ ανέφερε πως συγκεκριμένα πως «εμείς υπερασπιζόμαστε τα δύο κράτη. Ο στρατός της Τουρκίας δεν θα φύγει από αυτό το νησί. Δεν θα γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Εμείς θα κοιτάξουμε τον δρόμο μας. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος που είναι μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία. Αυτό προστάζει η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να διαβιώσουμε σε αυτό το νησί χωρίς την Τουρκία».
Αυτό είναι επαναλαμβανόμενο γνωστό αφήγημα της Άγκυρας. Και (εσαεί) παρουσία του τουρκικού στρατού και δυο κράτη. Κι όταν αναφέρεται σε δυο κράτη, εννοεί συνομοσπονδία δυο κρατών. Κι αυτό γιατί έτσι θα μπορεί η κατοχική Τουρκία να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Και υπάρχει έλεγχος και στα δυο συνιστώντα κράτη.
Δημοσκόπηση για το μοντέλο λύσης
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα κατεχόμενα και δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Detay. Η δημοσκόπηση που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2021 στα κατεχόμενα επικεντρώνεται στο Κυπριακό και στις απόψεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο μιας ενδεχόμενης λύσης. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως δεν υπάρχει διάθεση για λύση.
Στην ερώτηση «Ποιο μοντέλο λύσης θεωρείτε το επικρατέστερο σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: 32,20% εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, 25,10% έδωσε ως απάντηση το μοντέλο λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το 24,80% απάντησε λύση δύο κρατών, το 4,40% απάντησε την προσάρτηση με την Τουρκία, το 2,90% απάντησε ότι η λύση θα επέλθει σταδιακά με βάση το δίκαιο, το 1,20% απάντησε συνομοσπονδία και το 9,40% δεν εξέφρασε γνώμη ή δεν απάντησε.
Στην ερώτηση «Που θα κατατάσσεται τον εαυτό σας;» [Σημείωση μεταφραστή ΓΤΠ: Γίνεται αναφορά στην εθνότητα], το 49% των συμμετεχόντων έδωσαν ως απάντηση ότι θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι Τουρκοκύπριοι, το 31% Κύπριοι, το 18% Τούρκοι και το 2% έδωσαν άλλη απάντηση.